Huurtoeslag terugbetalen na samenwonen. Hoe zit dat?
Mijn dochter heeft enkele jaren samengewoond zonder overeenkomst. Maandelijks maakte zij haar deel in de huurkosten over naar de rekening van haar vriend die daarna de huur betaalde. Zij ontvingen huurtoeslag. Naar later bleek onterecht. Omdat het huis op haar naam stond ontvangt zij de aanslagen voor terugbetaling. Het huis wordt nu bewoont door haar ex en staat op zijn naam. Op verzoeken om ieder de helft te betalen, (zoals eerlijk zou zijn) regeert hij niet. Er is contact geweest met de belasting dienst, maar haar ex doet geen aangifte en dus draait mijn dochter voor de kosten op. Welke stappen kan zij ondernemen om toch haar recht te krijgen?
dochter heeft de toeslag gekregen en moet dit terecht terug betalen. Ze kan proberen een deel bij de ex terug te halen maar aangezien er niets op papier staat, acht ik dit een kansloze zaak. misschien ziet een advocaat er wat in? wel eerst vragen wat het kost
Dag,
Zonder overeenkomst samen wonen wordt geregeld door de wet die er dan een eenvoudige gemeenschap van maakt. Zoals u het omschrijft hebben de ex partners eerder ( gelijk de wet) elk de helft van de kosten bijgedragen en hebben ook recht op de helft van de lusten of de lasten die ontstaan nadat de samenleving opgehouden is. Dit staat overigens los van het recht van de belastingdienst terug te vorderen het teveel ontvangen bedrag aan huurtoeslag van de persoon op wiens rekening dit is gestort. Uw dochter zou op grond van de wet eenvoudige gemeenschap van goederen en de afspraken die er waren, het deel dat haar niet aangaat terug vorderen uit regres. Ik heb hier ervaring mee, soms gaat de ex partner akkoord onder dwang van een juridische brief. Men kan ook een betalingsregeling treffen. Veel succes!
Het is nog maar de vraag of uw dochter de helft van de huurtoeslag van haar ex terug kan vorderen.
Kijk naar de volgende uitspraak:
http://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBROT:2014:3087
Ik vind het maar een rare constructie.
Huurhuis stond op haar naam, vriend betaalde de huur.
Had zij als alleenstaande ooit huurtoeslag voor haar huurwoning?
"Zij" ontvingen huurtoeslag, wie had die aangevraagd/(onterecht)door laten lopen?
Op wiens rekening werd huurtoeslag gestort?
Wie heeft verzuimd de belastingdienst in te lichten over die samenwoning?
Hoe zit het met inschrijving/uitschrijving bij bevolkingsadministratie?
De huurwoning staat nu op zijn naam per welke datum?
Hoe is dat geregeld/afgewikkeld met de huiseigenaar?
Nu gaat de belastingdienst terugvorderen op dochter. Z.s.m. betalen om (onnodige) boetes te voorkomen.
Het lijkt erop dat dochter nu door belastingdienst wordt bestempeld als fraudeur en veel uit te leggen heeft. De overheid is een keiharde schuldeiser. Boetes zijn niet misselijk, lopen in een rap tempo op en dan is er helemaal niet meer uit te komen.
Snel hulp inschakelen en "bewijsmateriaal" aanleveren aan Belastingdienst.
Dat heeft m.i. géén schorsende werking qua betaling van onterechte huurtoeslag.
Uitspraken in dit soort zaken willen nog wel eens alle kanten opgaan, (dus de ene rechter vindt het een eenvoudige gemeenschap, de ander niet) echter zo ver hoeft het niet te komen. Meestal is de opstelling van de andere partij redelijk zodra hij/zij een juridisch schrijven ontvangt.
Uitspraken, rechtsgang? Hoe lang gaat dat duren? Wat gaat dat nog èxtra kosten?
Intussen torenhoge boetes van Belastingdienst als niet op tijd betaald wordt. Daar helpt letterlijk geen lieve moeder aan. Dus z.s.m. betalen vóórdat de eerste boete bovenop die vordering komt. (Of afbetalingsregeling treffen met belastingdienst als dat mogelijk is?)
De belastingdienst heeft er géén boodschap aan dat samenwoning en huurtoeslag "slecht" administratief en financieel geregeld was.
Je kunt door die starre houding van de overheid èn het CJIB zèlfs in een uitzichtloze, problematische schuldensituatie komen!
Z.s.m. betalen en dan proberen terug te vorderen via bezwaarschrift.
Hoe de Belastingdienst het nu regelt met ex-vriend? Is hun en zijn probleem.
Natuurlijk moet er betaald worden op tijd aan de fiscus maar de vraagsteller heeft daarna wellicht recht van regres op de ex partner, wel proberen hoor!
"regres" klinkt als inschakeling van een jurist/advocaat. Uurtarief 200 tot 300 euro?
(Voor minvermogenden kost een rechtszaak toch rond ca. 1000 euro.)
Als vriendlief nu al niet meewerkt, kan ie flink traineren, het heel veel geld gaan kosten.
Eerst zaak afwikkelen met Belastingdienst, niet meer betalen dan nodig is.
Dan een rekensom maken, wat de schade is en wat het kost om die op vriendlief te verhalen.
Zelfs met een positieve uitspraak van een rechter èn een vordering krijg je niet altijd die schuld op vriend ingevorderd. (Krijg je een factor 2 = 2 advocatenuren + griffiekosten vergoed... Welke advocaat wil dat regelen voor die maximale vergoeding? Als cliënt minvermogend is?)
Rechtspraak is duur, langdurig en schadeloos word je zelden gesteld.
In de praktijk is het laten opstellen van een brief tegenwoordig veel goedkoper door de grote concurrentiestrijd onder juristen en advocaten. Maar ik ben het eens met de stelling dat een rechtsgang voorkomen moet worden in dit geval.
Bedankt!! Voor deze integere, eerlijke(!) reactie als jurist.
Ook op de markt van juristen/advocaten slaat de financiële crisis toe.
De huidige rechtspraak is voor èn cliënten en juristen bijna onbetaalbaar geworden.
Slechts voor financieel draagkrachtigen (die het volle uurtarief advo kunnen betalen) is er daardoor nog iets van "recht" te halen, schadeloos word je nooit gesteld.
(Er was zelfs najaar 2014 een staking/demonstratie van strafrecht-advocaten om daarvoor aandacht te krijgen.)
Hallo,
Ik huur een woning waar ik huurtoeslag voor ontvang. (Woon hier samen met mijn dochter).
Nu heeft mijn vriend zijn koopwoning verkocht en willen we per 1 augustus hier gaan samenwonen.
Nu is het logisch dat ik dan vanaf augustus geen huurtoeslag meer krijg, maar nu hoorde ik dat ik dan de huurtoeslag van januari tot juli terug moet betalen.
Klopt dit?
Groetjes Pascalle