Inwonende Zoon met schulden

0 reacties

Als kleinzoon kijk ik de laatste jaren toe hoe soms de familiedrama's zich afspelen. Sinds een jaar bemoei ik me er ook mee en hoeft de situatie niet zo zeer te veranderen, maar moet er veel op papier worden gezet voor het geval dat. Echter beschik ik niet over de juiste informatie. Ik zal eerst even een schets geven.

Mijn oma van 81 jaar woont al meerdere jaren als weduwe in een riante koopwoning(afgelost). Enkele jaren terug heeft haar zoon (mijn oom dus) een hersenbloeding gehad en woont sindsdien bij haar in. In eerste instantie was dit geen probleem, maar naarmate de jaren vorderen zijn er steeds vaker conflicten. Mijn oom functioneert volgens de doktoren goed en heeft een lange revalidatie gehad en is hierna blijven wonen bij mijn oma.
Nou zijn de discussies en kleine ruzies niet het probleem, maar dat mijn oom veel schulden heeft. Hij heeft enkele jaren terug door zijn hersenbloeding zijn bedrijf niet voort kunnen zetten en heeft het pand verkocht. Hierdoor bezat hij een tijd veel geld waar natuurlijk belasting over betaald moet worden. Het probleem hierbij is dat het bedrijf nog bestaat en geen aangifte meer voor wordt gedaan, er schulden zijn en mijn oom hier niks over kwijt wil. Ik ben er simpelweg achter gekomen door het zelf uit te zoeken. Omdat mijn oom schulden had en nog heeft is zijn deel van de erfenis al opgemaakt en is dit schriftelijk vastgelegd.
Er zijn meerdere punten waar ik me zorgen om maak waar ik niet snel antwoord op kan vinden. Hopelijk krijg ik dat hier.

Vragen:
- Wanneer mijn oma overlijdt, wordt de woning dan van mijn oom of gaat dit naar de andere kinderen en staat hij vanaf dat moment ineens op straat? (er is geen huurcontract)
- Kunnen bezittingen van mijn oma in beslag worden genomen door deurwaarders die voor mijn oom komen?
- Stel voor mijn oom overlijdt, krijgt mijn oma dan de restschulden? (Het bedrijf was eerst van haar maar volledig overgekocht door mijn oom)

woensdag 1 oktober 2014