Kan hoofdhuurder medehuurder nog uit huis zetten?
Zoon van 45 zou graag medehuurder willen worden, woont nog bij zijn moeder, en wil graag in het huis blijven. Maar wat nu als moeder wil dat zoon het huis uitgaat..dat kan ze nu tegen haar zoon zeggen, maar ik neem aan dat dit niet meer kan als zoon medehuurder is?
Want dat heeft medehuurder toch dezelfde rechten als de hoofdhuurder?
Nee, als het een medehuurder betreft kan het alleen in goed overleg.
Let wel op, de rechter kan als daar aanleiding toe is wel de huurcontract openbreken en de medehuurder toegang tot de woning ontzeggen.
Je bent, buiten situaties als een huwelijk, pas wettelijk medehuurder als de medehuurder als zodanig bij de verhuurder is aangemeld. Bij mensen die ongehuwd samenwonen, komt dit vaak voor. Maar ook in deze situatie. Moeder en zoon hebben een gemeenschappelijke huishouding.
Bij medehuurderschap wordt de medehuurder automatisch huurder als de hoofdhuurder geen huurder meer is. Denk daarbij ook aan situaties als overlijden. De verhuurder kán een nieuwe huurovereenkomst met de zoon afsluiten als die géén medehuurder is, maar hoeft dat niet.
Zolang als de zoon geen medehuurder is, heeft hij geen huurbescherming.
Medehuurderschap is iets tussen de medehuurder en de verhuurder. Niet tussen de bewoners onderling. Voor de onderlinge verhouding tussen de bewoners kan een samenlevingsovereenkomst dienen.
Als de zoon zelf het huis metterwoon verlaat, al dan niet vrijwillig, al dan niet door zijn moeder het huis uit gepest, is dat een situatie tussen moeder en zoon en de verhuurder staat daar helemaal buiten. Medehuurderschap of niet, wie metterwoon vertrekt, woont niet meer.
Een medehuurder wordt je niet als je alleen maar aangemeld wordt bij de verhuurder. Er moet een nieuw huurcontract getekend worden waarop de naam van de medehuurder vermeld staat. Daarna heeft de medehuurder huurbescherming. Aan een medehuurder kunnen eisen gesteld worden door de verhuurder als inkomen (in staat om de huur te betalen). Om een kind als medehuurder op een huurcontact te krijgen is lastig. Als een kind jonger is dan 35 jaar willen de verhuurders daar helemaal niet aan beginnen, maar die leeftijd is hier al gepasseerd.
Zoon is nu medebewoners en staat (neem ik aan) ingeschreven bij de burgerlijke stand op dat adres. Die kan je ook niet van vandaag op morgen eruit zetten, omdat medebewoner daar officieel zijn woon/verblijfplaats heeft.
Een medebewoner (als het "samenwonen" lang genoeg geduurd heeft) heeft het recht om nog tot max. 6 maanden in het huurhuis te blijven wonen na overlijden van de huurder.
Hier kan er een uitzondering op zijn en dat is als iemand meer dan 30 jaar op het zelfde adres is in geschreven staat dan wordt deze automatisch als medehuurder gerekend.
Overlijd de hoofdhuurder en is deze enige huurder dan kan de persoon die dan achterblijft niet zonder meer uit de woning worden gezet.
Ook mag de verhuurder deze ook niet aanmerken als zijnde nieuwe huurder wat dus in praktijk er op neer komt dat er er ook geen hogere huur mag worden gerekend.
Wel mag de normale huurverhoging met onmiddellijke ingang plaats vinden.
Hier kan er een uitzondering op zijn en dat is als iemand meer dan 30 jaar op het zelfde adres is in geschreven staat dan wordt deze automatisch als medehuurder gerekend.
Je bent pas medehuurder, als je naam op het huurcontract staat, dat mede ondertekend is dooe de verhuurder. Ergens jaren ingeschreven staan maakt je geen automatische medehuurder. Vergeet het maar. Alleen als echtgenoot of geregistreerd partner wordt je automatisch medehuurder.
Lees de voorlichting van de Rijksoverheid:
http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/huurwoning/vraag-en-antwoord/wan...
Inderdaad, het gaat er niet om waar je ingeschreven staat bij de gemeente, maar of je medehuurder bent in de huurovereenkomst die de hoofdhuurder met de verhuurder heeft. Sommige personen zijn zelfs 'automatisch' medehuurder (bijvoorbeeld de echtgenote van de hoofdhuurder).
Zodra de hoofdhuurder vertrekt, wordt de medehuurder automatisch hoofdhuurder.
Als van de twee personen, hoofdhuurder en medehuurder, er één vertrekt, is dat een individuele beslissing van de betrokkene, dan wel iets in de raletie tussen hen (bijvoorbeeld wegens het eindigen van de 'relatie' tussen hen), en volstrekt zich buiten de verhuurder en de huurovereenkomst om.
Voor de duidelijkheid: medehuurderschap is iets anders dan onderhuur. Onderhuur is een huurovereenkomst waarbij een huurder zelf weer verhuurder is voor de onderhuurder. De hoofdverhuurder heeft niets te maken met de onderhuur en dat maakt de positie van onderhuurders zwak. Als de huurder vertrekt, is er voor de onderhuurder geen huurverhouding meer.
In veel huurovereenkomsten is een verbod van onderhuur opgenomen.