Bekroond door redactie: 200.000 punten behaald in een periode van 2012-2016
EL
elineb
Aantal ontvangen sterren: 19
Bekijk details

samenwonen, uit elkaar, onderhoudsplicht?

9 reacties

Dit is niet mijn verhaal.
Een man heeft zijn verhaal aan me gedaan, hij vroeg mijn raad.

Gegevens:
Er is een koophuis, op zijn naam.
Zij is bij hem in getrokken, beschouwde zijn portemonnee als de hare: tenslotte was het één pot geworden door hun samenwonen, zei ze destijds
Hij heeft altijd gezorgd voor het inkomen, etc.
Hij betaalt alles. Er is geen gezamenlijke rekening voor kosten huis(houding) o.i.d.

Zijn vrouw had een leven als luxe-paardje. Wilde ze een cursus/opleiding volgen? Hij betaalde alles. Zij maakte niets af, weinig ruggegraat.
Ze heeft ooit tijdelijk wel eens een baantje gehad, een erfenis gehad, alles op haar rekening gezet.
Ruim 30 jaar heeft hij voor haar gezorgd, het heeft haar aan niets ontbroken,
zonder heel grote inspanning van haar kant.
Hij heeft ook een testament laten opstellen, dat ingeval van zijn overlijden, zij niet onverzorgd achterblijft. Ook voor zijn kinderen heeft hij zaken geregeld, omdat er geen sprake is/was van een huwelijk en geen samenlevingscontract.

Een paar jaar geleden, er was weer een grote crisis, wilde ze ineens wèl een handtekening zetten bij een tweede hypotheek voor een verbouwing. Hij lost het natuurlijk in zijn eentje af.
Hij wil zelfs haar financieel "vrij spreken" door die handtekening te laten weghalen. Maar dat wil ze nu niet meer....hij vermoedt dat ze hiermee een claim heeft om hem financieel een flinke poot uit te rukken.

Zij wilde nooit trouwen, geen samenlevingscontract opstellen, kortom zij wilde geen enkele financiële verantwoordelijkheid nemen. Waren er (financiële of andere) problemen? Dan mocht hij ze oplossen.
Intussen zijn er twee grotere kinderen, een meerderjarig, een minderjarig.

Het gaat niet meer, al jaren niet. De spanningen lopen steeds meer op in huis.
Als zij weg is, heeft hij eindelijk rust met zijn kinderen, een ontspannen sfeer in huis.

Eigenlijk vindt ze dat ze recht heeft op een deel van het koophuis. Liefst ineens uit te betalen op haar naam. De man vermoedt dat ze dat er ineens doorheen jaagt aan allerlei wilde plannen en hij nà haar vertrek nog meer financiële schade op kan lopen.

Hij denkt dat hij haar zonder problemen de deur kan wijzen, zonder een soort onderhoudsplicht voor haar te hebben, of dat hij haar "uit moet kopen".
Hij blijft voor de kinderen en het huis zorgen en hun studie betalen.
Hij wil haar zelfs daarbij financieel voor een deel ondersteunen, door haar een maandelijkse toelage te geven, om haar zodoende te kunnen behoeden voor ondoordachte financiële uitgaven.

Zij mag zijns inziens nu eindelijk eens voor zichzelf gaan zorgen.
Heeft hij wel of geen morele en/of juridische plicht om haar te gaan onderhouden ná haar vertrek.
Volgens mijn naspeuringen hier heeft hij op dit moment geen juridische plicht haar te onderhouden, omdat er geen samenlevingscontract is opgesteld.

Inmiddels ontvlucht hij al dagen zijn huis als de kinderen niet thuis zijn, om escalaties te voorkomen (zij is hem vaker aangevlogen in een driftaanval..)
Ik heb hem aangeraden wat technische vragen a.s. maandag alsnog bij het J.L. te stellen.
Ik heb hem ook aangeraden haar een datum te noemen, waarop zij uiterlijk weg moet zijn, met of zonder uitzicht op nieuwe huisvesting of een baan, dat is m.i. haar probleem dan en niet het zijne meer.
Haar verhuizing zou liefst in één dag moeten plaatsvinden in afwezigheid van de kinderen, om hen niet verder te belasten (spanningen, escalaties, ruzies) en onder achterlating van de huissleutels. Ik zou gelijk mijn sloten vervangen na haar vertrek.
Hebben jullie nog praktische tips?

zaterdag 30 juni 2012