Uit elkaar na 10 jr. samenwonen zonder overeenkomst - heb ik rechten?

2 reacties

Hallo, ik woon ruim 10 jaar samen met mijn vriendin. We wonen in het huis wat op haar naam staat. We zijn beiden ingeschreven op dit adres. 5 jaar geleden heb ik in een periode van bijna een driekwart jaar het huis opgeknapt en er min. 20.000 euro in gestopt. Mijn vriendin heeft zelf ook een deel van de verbouwing betaald. We hadden ons nog voorgenomen om een overeenkomst op te stellen maar dat is niet meer van gekomen.
Sinds januari is mijn bedrijf failliet. Ik heb geen recht op een uitkering en ook geen eigen geld meer. Tevens ben ik nu enkele maanden werkeloos. Mijn vriendin helpt me financieel.
Helaas heeft ze onlangs de relatie beëindigd omdat ze een ander heeft. Ze claimt nu mij zo het huis te kunnen zetten en that is it. Ze eist dan ook van mij dat ik onmiddellijk vertrek. Mijn spaargeld zit in het huis. Ik heb gedurende de woonjaren aantoonbaar aan het huis gewerkt om het op te knappen. Dit heeft ook geleidt tot een fundamentele waardestijging. Ik heb tot januari dit jaar ook steeds een maandelijkse bijdrage voor de woonkosten betaald. Hierna kon dat niet meer omdat ik geen geld heb.
Vraag: kan mijn vriendin mij er zomaar per direct uit zetten na 10 jaar samenwonen op dit adres? Hoe zit dat juridisch? Wat kan ik nog terughalen van het spaargeld wat ik in het huis heb gestopt? kan ik een vergoeding eisen voor de vele uren die ik in de verbouwing en opknappen heb gestopt? Heb ik recht op een deel van de waardestijging van het huis?

Ik zou enorm geholpen zijn met wat advies.

Alvast bedankt.
Marc

woensdag 14 juli 2010