Uitelkaar zonder smenlevingscontract, zorgplicht?

3 reacties

Hallo,

Na een relatie van bijna 10 jaar heeft mijn partner besloten alleen verder te willen. In deze 10 jaar hebben we 6 jaar samengewoond en zijn we ouders geworden van een kindje. Ik ben student en heb daarnaast altijd gewerkt om voor een inkomen te zorgen, mijn ex-partner heeft via zijn familie en via zijn werk een ruim inkomen. Toen we besloten om een kindje te krijgen hebben we bewust gekozen dat ik niet meer zou werken zodat ik mijn studie kon combineren met de zorg voor ons kind. Hierdoor is mijn inkomen redelijk achteruit gegaan maar door een lening bij DUO kon ik nogsteeds de noodzakelijke kosten kon meebetalen. Inmiddels heb ik geen recht meer op die lening omdat ik al mijn studie jaren heb verbruikt.

Nu mijn ex en ik uit elkaar gaan gaat er nogal wat voor mij veranderen: Ik moet samen met ons kind opzoek naar een andere woning (de koopwoning staat op zijn naam), ik moet een bijstandsuitkering aanvragen etc. Ik ben hard bezig met dit alles te regelen. Maar doordat er een urgentie moet worden aangevraagd kost dit veel tijd.

Voordat ik een nieuwe woning heb gaat er waarsschijnlijk 3 maanden overheen.

So far so good...

Het lastige is helaas mijn huisvesting. Zolang ik bij mijn ex ingeschreven sta heb ik geen recht op een bijstandsuitkering, wij hebben immers een gezamelijk huishouden. Als ik mij ergens anders inschrijf (al dan niet samen met dochter), wordt dit gezien als een oplossing voor het huisvestingsprobleem en kom ik niet meer in aanmerking voor urgentie.
Ik heb dus op dit moment geen inkomen. Een oplossing die ik heb aangedragen naar mijn ex is dat hij zich tijdelijk inschrijft in een andere woning (de woning is inprincipe al geregeld (gaat om een studio, dus onmogelijk om samen met mijn dochter te wonen)), waardoor we een gescheiden huishouden hebben en ik een uitkering kan aanvragen en daarmee mijn rekeningen kan betalen en weer leefgeld heb.

Mijn ex weigert dit en zet mij daardoor vast in mijn situatie.
Nu wil hij dat ik, naast de kosten van mijn eigen rekeningen ook blijf meebetalen aan de gezamelijke kosten. Gezien mijn inkomen van 0 euro per maand lukt mij dit niet. Ik heb daarnaast begrepen dat er een zorgplicht geld binnen een gezamelijk huishouden en dat hij dit dus niet van mij kan eisen en zelfs zelf gedwongen is om mee te betalen aan mijn kosten.

Hoe moet ik hiermee omgaan? Ik ben bereid van alles te doen, maar krijg geen medewerking van hem. Kan hij van mij eisen dat ik hem geld betaal voor de vaste lasten?

Graag uw hulp.

dinsdag 15 oktober 2013