Zeer moeilijk uit elkaar gaan bij wettelijk samenwonen

0 reacties

Hallo,

Ik ben op zoek naar informatie over hoe we onderstaande situatie tussen mijn partner en zijn ex-vriendin kunnen oplossen/aanpakken.

Mijn partner, de psychische en fysieke mishandeling door zijn vriendin beu, besloot hun relatie te verbreken. Van deze mishandelingen zijn geen bewijzen en hij weigert om bv naar een psycholoog te gaan. De schaamte is te groot denk ik. Hij slaapt al maanden nauwelijks tot niet, medicatie baat niet, evenals alle mogelijke veranderingen in de slaapkamer/woning. Deze situatie begint zwaar te wegen op zijn gezondheid en brengt risico's mee op zijn werk.
Ook zijn hond en zijn kat werden mishandeld.
1/Kunnen we of ik iets doen om deze mishandeling aan te klagen?

Zijn ex nam de beëindiging van de relatie zeer slecht op. Roepen, tieren, slaan werden nog meer schering en inslag. Ze ging zelfs zover de politie te bellen omdat hij haar zou hebben geslagen. Hieraan heeft de politie geen verder gevolg gegeven, omdat ze zichzelf veel te veel tegensprak in haar verklaring.
Uiteindelijk heeft de vrederechter haar verplicht de woning te verlaten en haar adres te wijzigen.
Ze is op de aangegeven dag vertrokken. Het vonnis stelt dat ze haar persoonlijk eigendommen en haar meubels moest meenemen. Aangezien de situatie zo onhoudbaar was, verbleef mijn partner in tussentijd bij zijn ouders op die voorwaarde dat hij dagelijks langsging in de gezamelijke woning. Dit deed hij steeds op een moment dat hij haar slechts even hoefde te zien (bv juist voor ze naar haar werk vertrok). Bovendien was zijn komen bewijsbaar via het register van het alarm.
Zijn ex was dus steeds alleen als ze haar spullen inpakte. Zo heeft ze ook een aantal spullen meegenomen die van mijn partner zijn (bv een surroundsysteem met factuur op zijn naam en dan gelijk ook de factuur meegenomen).
Bijzonder in dat geval is de wagen. Factuur op de 2 namen, een deel betaald door mijn partner, een deel door haar grootvader (geen acte bij notaris ofzo over gemaakt). Alle taxen enzo zijn op naam van mijn partner, die dat ook allemaal betaald; want zij heeft geen rijbewijs. Tijdens een ruzie heeft mijn partner de platen afgevezen en bij zijn ouders gelegd. De volgende dag heeft ze zonder zijn medeweten de wagen laten wegslepen en momenteel weten we zelfs niet waar deze is.
2/Mag dit zomaar?
3/Over bovenstaande zegt zijn advocaat dat hij er niets aan kan doen?

De woning.
Tijdens het wettelijk samenwonen hebben zij samen een lening afgesloten voor de bouw van een huis. Dit huis heeft mijn partner samen met zijn vader gebouwd. Vanuit haar familie is er nauwelijks hulp geweest, ook zij heeft niet geholpen. Omdat het huis door henzelf werd gebouwd, heeft de bank de hypotheek gelijk verdeeld over de woning van mijn partner en die van zijn ouders.
Voorlopig is door de rechter vastgesteld dat mijn partner in deze woning kan blijven wonen en alleen alle kosten moet dragen. Vanaf november kan hij zijn ex vragen om de helft van de hypotheek te betalen en kan zij huurgeld en allimentatie vragen.
Zij wil nu dat het huis verkocht wordt en heeft een notaris aangesteld om de waarde van het huis te betalen. Deze is langsgeweest en heeft de woning nauwelijks bekeken. Hij heeft de grondoppervlakte en de bewoonbare oppervlakte opgevraagd, op beide een prijs per m² geplakt en zo de waarde bepaald.
4/Welke zijn de rechten van de vader van mijn partner?
5/Mag er bij wettelijk samenwonen allimentatiegeld gevraagd worden voor zijn vriendin, die werkt?
6/Mag zij ons zomaar huurgeld vragen?
7/Moet er bij de bepaling van de waarde van de woning geen rekening worden gehouden met de staat van de woning? (bv het vocht in de kelder)

Wat nog het meest frustratie oproept bij mijn partner is dat zijn ex-vriendin nooit heeft willen bijdragen tot het gezinsleven. Er werd met 2 gescheiden rekeningen gewerkt en de afspraak was dat zij de electriciteit, het alarm en de boodschappen zou betalen. Tijdens de "scheiding" ontving mijn partner toevallig een aangetekend schrijven waarin werd aangegeven dat er zu worden over gegaan tot de plaatsing van een budgetmeter en op dezelfde dag een laatste aanmaning voor de factuur van het alarm (dateerende van jan, rappel in juli). Mijn partner betaalde dus diezelfde dag alle rekeningen.
Tijdens het opruimen van de enorme boel die zijn ex heeft achtergelaten, heb ik nog verschillende van deze brieven gevonden. Blijkbaar betaalde ze steeds op het laatste nippertje. Al vermoeden we dat ze dat ook telkens deed op momenten dat ze sommen geld aan mijn partner kwam vragen. Ik heb ook een heleboel brieven van een incassobureau voor de niet betaalde rekeningen van haar gsm.
Ook de boodschappen betaalde ze nauwelijks. Het grootste deel werd betaald met de maaltijdcheques van mijn partner en voor de rest kocht ze alleen wat zij nodig had en moest mijn partner zelf zijn boodschappen doen.
Dat zij dan nog eens geld moet krijgen voor een huis waar zij niets in geïnvesteerd heeft, is erg moeilijk. Zeker omdat hij zijn vakantiegeld, invaliditeitspremie, eindejaarspremie ed allemaal wel geïnvesteerd heeft.
8/Kunnen we iets doen om aan te tonen dat zei nooit bijdroeg aan de lasten van de samenwoning en zou ons dat kunnen helpen bij bv de waarde van het huis?

Ik sta open voor alle advies, want ik heb niet de indruk dat de advocaat en de notaris staan te springen om dit tot op het bot uit te zoeken.
Heel erg bedankt voor jullie reacties.

Mvg,
Mashou

Edit:
Op dit ogenblik loopt er een klacht van mijn partner tegen zijn ex omdat zij niets anders deed dan hem lastig vallen vie sms, facebook en telefoon. In de meeste gevallen schold ze hem en mij de huid vol. Een copie van alle berichten is overgemaakt aan de poltie.
Na herhaaldelijke bedreigingen aan mijn adres heb ook ik een klacht tegen haar neergelegd bij de politie.
De politie liet ons verstaan dat we niet moesten verwachten dat er met deze klachten iets gedaan zou worden.

dinsdag 7 oktober 2014