Enkel gebroken tijdens uitzendwerk. Bedrijf formeel aansprakelijk gesteld. Bedrijf wijst alles van de hand. Wat nu?
Op 22 september heb ik mijn enkel gebroken binnen een bedrijf waar ik via Randstad ben uitgezonden. Ik heb een val van een ladder gemaakt van ongeveer 5 meter. Daarbij heb ik mijn enkel gebroken. Ben een zelfstandig ondernemer, had 3 dagen geen opdrachten en heb toen gewerkt voor Randstad. Die zelfde week heb ik het bedrijf formeel aansprakelijk gesteld voor inkomstenderving, nu wijzen ze alle aansprakelijkheid van de hand. De werkzaamheden heb ik alleen uitgevoerd. De vloer was van beton en er stand een laag van 2 cm water in. De ladder heb ik onder een goede hoek geplaatst en ben er opgeklommen. Na ongeveer 5 minuten wilde ik een deurtje openmaken waarbij in me moest uitstrekken, de ladder schoot onder me vandaan en heb een Talus fractuur opgelopen. Ik heb voor de rest van het jaar al mijn opdrachten af moeten zeggen. Wat moet ik doen om toch de schade te kunnen verhalen.
Allereerst moet de arbeidsinspectie erbij geroepen zijn. Je zal moeten bewijzen o.a. met het rapport van de arbeidsinspectie, dat zij nalatig zijn geweest en daardoor aansprakelijk.
Randstad was op dat moment uw werkgever niet het bedrijf alwaar u was ingeleend. De aansprakelijkheid lag welliswaar bij de inlener maar u had nimmer alleen mogen werken. Dan nog moet u kunnen aan tonen dat u de breuk hebt opgelopen tijdens die werkzaamheden. U schrijft zelf al dat u op dat moment alleen was dus geen getuigen. Ik vrees dat u geen dan wel weinig kans op verhaal maakt.
De opdrachtgever ontkent niet dat het ongeluk tijdens werkzaamheden heeft plaatsgevonden, dus je relaas gaat niet op Troubleshooter.
Waar wel een probleem mee is, is de laag water. U had kunnen weten dat daardoor de ladder kon schuiven. De vraag is in welke mate u zelf aansprakelijk bent voor het veroorzaken van het ongeluk door nalatigheid. Als de opdrachtgever uzelf om deze reden de schuld in de schoenen schuift, dan kan ik me daar iets bij voorstellen. Ik ben bang dat als men dat argument gebruikt enkel een rechter uitsluitsel kan geven.
Crusader ik verneem uit het verhaal niets over dat de opdrachtgeven het ongeval erkend! Alleen dat ze de verantwoordelijkheid afwijst. Dat houdt in dat de opdrachtgever haar verantwoordelijkheid verwerpt en daarmee haar aansprakelijkheid jegens belanghebbende. Dit komt er op neer dat ze het ongeval ontkennen.
Zou het bedrijf het ongeval erkennen had deze dit aangemeld bij de arbeidsinspectie.Dat is kennelijk niet gebeurd dus erkennen deze het bedrijfsongeval niet Crusader. Dan mijn bewoording niet in twijfels trekken. Belanghebbende geef zelf aan dat hij alleen werkt waarmee het bedrijf alleen al fout bezig was daar zelfs dat niet mag. Je moet minimaal met twee personen op de stek werken.
Beste vraagsteller.
Ik heb deze case met lede ogen aangezien en spreek mijn bezorgdheid uit over hen die hier hun vermeende deskundigheid tentoonstellen.
Allereerst werkte u slechts enkele dagen via Randstad bij het bedrijf alwaar u het letsel op liep. Aangezien u daaraan vooraf geen relevant arbeidsverleden hebt opgebouwd, als u het daarmee niet eens bent dan verneem ik graag uw commentaar, kunt u aan de sociale wetgeving geen rechten ontlenen. In uw geval had het bedrijf u niet als zodanig te werk mogen stellen omdat u niet verzekerd bent. Als zelfstandige moet u zichzelf verzekeren tegen ziekte c.q. ongevallen alsmede inkomstenderving. Het bedrijf alwaar u werkzaam was had inderdaad de arbeidsinspectie moeten waarschuwen. U doet er verstandig aan deze dienst alsnog op de hoogte te brengen van het voorval alsmede uw letsel.
Hopenlijk komt het nog tot een normale procedure. Als die stap gezet is krijgt u met de arbo etc. te maken. Vervolgens kunt u aanspraak maken op een ziektewet uitkering of bijstand ter compensatie van uw inkomstenderving. Dat u het werk niet alleen had mogen doen laat dat duidelijk zijn. Omdat het bedrijf alwaar u werkzaam was dit ongetwijfeld heeft geweten hebben deze dit ongeval bewust onder de pet gehouden. Ik advieseer u dringend om alsnog contact op te nemen met de arbeidsinspectie, in uw eigen belang. Rest mij u verder beterschap te wensen.
Ik ben blij met alle reacties. Toch moet er wel bij melden dat de leidinggevende weg is gelopen bij mijn werkzaamheden. Ze gaven mij de opdracht om op de ladder werkzaamheden te doen. Is het alsnog mogelijk om de Arbo erbij te halen (weet helemaal niet of dit nog kan) om mij gelijk te halen.
U doet er verstandig aan om het ongeval alsnog te melden bij de arbeidsinspectie, deze is volstrekt iets anders dan de arbo waarvan u schrijft. De arbeidsinspectie stelt indien zij dit nodig acht alsnog een onderzoek in. Mijn ervaring in deze heeft mij geleerd dat dit soort zaken voor eventuele juridische gevolgen dan wel verzekeringtechnische zaken protocolmatig gerapporteerd moet hebben.
Schuif me geen woorden in de mond! Ik heb nooit gezegd dat hij het WEL erkend. Jouw relaas is ONZIN! Als een opdrachtgever de aansprakelijkheid ontkend dan kan dat legio redenen hebben, het betekend absoluut niet dat de werkgever automatisch zegt dat het ongeval niet heeft plaatsgevonden!
Nou... arbeidsinspectie gebeld! Deze vertelde mij dat ik als slachtoffer geen melding kan maken van het ongeval. Dit ligt bij het bedrijf. Maar... het bedrijf is niet meldingplichtig omdat het niet om een ziekehuis opname gaat.
Dat gaat het wel! U hebt uw enkel gebroken en bent derhalve in het ziekenhuis behandeld. Ik was eigenlijk al een beetje bang voor het antwoord hoor! Jammer, anders kan ik niet zeggen. Ik denk dat uw mogelijkheden hiermee ophouden. U kunt nog proberen om middels juridische en desnoods gerechtelijke weg verhaal te maken. Hiertoe dient u zich tot een advocaat te wenden.
Ja die conclusie had heb ik ook getrokken. Ze zijn nog niet met me klaar. Ik heb mijn rechtsbijstand gebeld en die nemen de zaak over. Ik krijg heel sterk de indruk dat het bedrijf alles in de doofpot wil stoppen. Het is een groot internationaal bedrijf. Ik houd jullie op de hoogte.
Bedankt voor alle tips en reacties.