Airco van buur maakt continu lawaai

3 reacties

Het probleem wat ik heb met de airco van de buren is, dat hij continu aanstaat en flink bromt. Met warm weer is het logisch dat iemand zijn airco wil gebruiken, maar ik hoor het ding wel in het hele huis. Dat zoemen binnen is niet zo hard en in principe binnenshuis met de deuren en ramen dicht nog net te verdragen.

Maar omdat het apparaat aan de achtergevel hangt, zo'n 3-4 meter boven de grond strak tegen de erfgrens, is het in de tuin niet prettig toeven. Het geluid is daar behoorlijk hard en opdringerig.

Als we in de tuin zitten, of in de huiskamer met de deur open om wat frisse lucht binnen te laten, hebben we voortdurend het gebrom van die compressor in onze oren, wat ontzettend irritant wordt na een poosje.
Het is hier zonder dat gebrom heerlijk rustig, al is er natuurlijk wel eens iemand even bezig met een tractor, of er snateren wat ganzen die ruzie hebben of zo...

Overigens laat hij het ding ook draaien als hij niet thuis is, zelfs tijdens langere afwezigheid, in de vakantie en zo. Geld zat voor de energierekening kennelijk ...

De buurman is vriendelijk, zij het een beetje op zich zelf, niet heel erg toeschietelijk. Ik vraag me af hoe ik dit bij hem kan aankaarten, want hij is heel erg gehecht aan zijn airco...

Nu is het technisch heel goed mogelijk om het apparaat, de compressor-unit, te verplaatsen naar de noordkant van het huis, waar het veel minder last veroorzaakt omdat daar geen tuinen zijn, alleen parkeerplaatsen. Bovendien werkt het ding dan ook nog beter en zuiniger omdat het daar nooit in de zon hangt en dus minder hard hoeft te werken om de warmte kwijt te raken.

In feite had een installateur het daar al meteen moeten plaatsen. Ik heb een kennis geraadpleegd die in de airco branche werkt en hij zegt dat dat geen enkel probleem is, zolang de leidingen maar niet veel te lang worden.

Dus kort samengevat, er is een probleem wat in principe kan worden opgelost, maar het kost wat moeite en geld.

Wat mag ik vragen van de buur, hoe liggen de grenzen van lawaai van dit soort, wat is "onrechtmatig" volgens art. 106, waar art. 37 (wat ik geregeld geciteerd zie in het forum) naar verwijst?

Bedankt voor jullie reacties en wijze raad!

El Loco

dinsdag 22 juli 2014