Bewust nachtelijke geluidsoverlast

3 reacties

In augustus 2013 heb ik een huis gekocht wat daarvoor een huurhuis was. De meeste woningen in de straat zijn nog huurwoningen, in elk geval de direct omringende.

Vanaf dag 1 dat onze buurvrouw terug was van haar vakantie van 5-6 weken horen we geklop op de muur en slaande deuren. Op zich niet iets om echt over te vallen, maar het feit dat dit bijna elke nacht (als ze thuis is) tussen 0.00 en 1.00 uur en tussen 5.00 en 6.00 uur gebeurt natuurlijk wel. Altijd als wij slapen dus, en ook onze kinderen. Gemiddeld 2 keer per nacht zo'n 3 keer per week is erg frustrerend en breekt je op den duur op. Om "als ze thuis is" wat te verduidelijken, lijkt het zo te zijn dat ze op maandagochtend weg gaat en donderdagavond weer terug komt. Dan hebben we dus ook geen last van het probleem.

Afgelopen januari stond opeens de buurman van 2 huizen verder, dus de andere kant van deze buurvrouw, bij me voor de deur. Of wij ook zo'n last hebben van de buurvrouw..... En toen begon het pas echt. Hij wist te vertellen dat de bewoners van ons huis mede om de buurvrouw vertrokken waren. Hijzelf en zijn gezien hebben dus ook overlast, maar zelfs de buren naast hem, dus nog een huis verder, hebben last van haar. En die hebben 2 kleine kinderen die er dus wakker van worden.
Hij gaf aan dat ze iets van een metalen pijp ofzo heeft waarmee ze op de muur slaat, maar ik weet niet waar hij dat op baseert.

Ik heb toen met mijn vrouw besloten de buurvrouw dan maar eens aan te spreken als we haar tegenkwamen. Ik ben namelijk niet iemand die zijn handelen aanpast naar de verhalen van een ander. De weken verstreken, maar de buurvrouw kwamen we niet terloops tegen. Op zeker moment begon ze weer te kloppen terwijl ik nog niet in bed lag en besloten we dan maar aan te bellen. De bel blijkt echter niet aan te staan en op het kloppen op de deur reageerde ze vervolgens ook niet. Wel zag ik allerlei plakkertjes op de deur en bij de bel zoals "geen pakketjes bij de buren afleveren". Alsof ze echt in haar eigen wereld wil leven en met niemand anders iets te maken wil hebben. Bij uitblijven van haar reactie ging ik dus onverrichterzake weer terug naar binnen.

Op (ik dacht) 16 februari 2014 stonden wij op het punt om weg te gaan, de kinderen zaten al in de auto, toen de buurvrouw thuiskwam. Na enige twijfel (we waren al laat) heb ik haar toch aangesproken. "Hallo buurvrouw, mag ik wat vragen? Ik hoor regelmatig geklop, kun je mij vertellen waar dat vandaan komt of wat het is?"

Haar reactie was een stortvloed van geklaag en gevloek..... Het kwam er op neer dat ze het wel een keertje zat was dat wij altijd maar geluid maken door te klussen en ze wilde rust. We hebben geprobeerd normaal met haar te praten. Zo hebben we bijvoorbeeld aangegeven dat wij ons altijd ruim aan de tijden houden waarbinnen je geluid mag maken (7.00 tot 22.00 uur) aangezien we nooit vóór 9.00 uur beginnen en altijd vóór 21.00 uur stoppen als het gaat om geluid-producerende klussen. Bij behangen of schilderen bijvoorbeeld hoor je niets en dan willen we wel eens langer doorgaan om even een stukje af te krijgen. Ze is het er dus zelfs niet mee eens dat ik in het weekend klus, ik moest er maar vrij voor nemen op dagen dat zij werkt. Ze gaf ook aan al een aantal keer voor de deur te hebben gestaan, maar daar weten wij niets van, en onze bel doet het wel! Kortom, er was geen land met haar te bezeilen, en ze klopt dus nog altijd.

Bij toeval had ik vlak voor deze aanvaring een app op mijn telefoon voorbij zien komen die de kwaliteit je nachtrust bij kan houden en opnames maakt van de verstorende facturen. Daar had ik eerst niets mee gedaan omdat het een betaalde app is, maar na de aanvaring heb ik 'm toch maar gekocht. Inmiddels heb ik dus al wat bewijsmateriaal opgenomen maar ik weet niet wat ik hiermee kan.

Een week of 4 geleden hebben we de buurman van de aanvaring verteld. Hij gaf aan dat dat precies de reactie is die hij ook over zich heen krijgt bij een gesprek. Toen vertelde hij ook dat er ook al eens een mediator ingeschakeld is, maar daar wil ze niet mee praten. Tijdens di gesprek met de buurman zagen we dat er opeens een camera voor haar keukenraam hangt. Ze neemt dus alles op wat voor haar deur, voor onze deur, bij de ingang van de straat en bij de overburen gebeurt. De overbuurman is daar al flink boos over geworden tegen haar omdat zijn huis recht tegenover de camera staat en dus een inbreuk van privacy betekent, maar de camera hangt er nog steeds.

Nu zijn we begonnen met het bellen van de politie op momenten dat we er last van hebben om een dossier op te bouwen. Aangezien dat nogal wat nachtrust kost bellen we niet zo vaak, pas 2 keer nu. En beide keren was de politie er pas toen de buurvrouw al vertrokken was, dus ze weet zelf van niets.

Eigenlijk lijkt de enige oplossing het vertrek van de buurvrouw aangezien ze niet bereid is tot praten of wat dan ook.
De vraag is alleen, hoe kunnen we dit bereiken, en liefst zo snel mogelijk.

Wat mij te binnen schoot is een aanklacht vanwege mishandeling. Kan iemand mij vertellen of dit kan? Het reelmatig bewust verstoren van iemands nachtrust is toch gewoon mishandeling?
Een andere tip die ik kreeg is dat, omdat zij nog een huurwoning heeft, het kan zijn dat e.e.a. via de verhuurder gespeeld kan worden aangezien in het huurcontract meestal staat dat men geen overlast mag veroorzaken? Of anderzijds via het huurcontract van de andere buurman waarin zou kunnen staan dat men ongestoord huurgenot levert?
Of de tip dat ze misschien "gepakt" kan worden op het feit dat ze niet standaard daar woont of leeft?

Hoe dan ook, ik ben stikmoe..... Wie heeft er concrete informatie of adviezen voor mij?

maandag 14 april 2014