Door slechte isolatie heb ik veel geluidsoverlast van mijn bovenburen. Wat kan ik hier aan doen?

13 reacties

Hallo,

Gezien de topics over geluidsoverlast ivm buren stel ik hier toch mijn situatie voor. Ik woon ondertussen al een jaar in een huurwoning waar tot op 2 maanden geleden geen hinder heb ondervonden van mijn boverburen (jong stel, mijn leeftijd, we werken allemaal). Sinds de winter afgelopen is lijkt het daar ineens los te gaan. Punt is, de woning waarin wij wonen was voorheen een een-gezinswoning en die is opgesplitst door de huisbaas (heel slim uiteraard). Zij wonen boven en ik beneden (1-kamer appartement idee). Punt is... het is niet geisoleerd en geluid komt zeer makkelijk door. Nu is dat overdag geen probleem, maar bij mijn buren moeten alles juist op de late uurtjes gebeuren (na 22:00 uur, maar dan heb ik het over 00:00 tot soms 02:00 uur) en doordeweeks.

Het was begonnen met wat ruzies wat gebeuren kan, maar dat gebeurde steeds vaker en ook juist op late tijdstippen of juist heel vroeg dat ik er wakker van schrok omdat er een deur zo hard dicht werd gegooid dat het bij mij binnen trilde. Naast ruzies heb je het ook over muziek/bespelen van instrumenten, hard schreeuwen, luid praten op ook late uurtjes... hier heb ik melding van gemaakt bij hen zelf en dit was in eerste instantie goed en mocht ik altijd een smsje (whatsapp) sturen als er iets was. Fijn.

Vervolgens een week later gaan ze om 23:00 uur (doordeweeks) met vrienden op hun balkon luid plezier maken met de muziek hard aan. Ik er weer heen gelopen om te vragen of ze dit na 22:00 uur doordeweeks iets rustiger willen doen. Ik houd ook van plezier, maar niet als ik elke dag moet werken en mijn wekker 06:00 uur gaat. Prima, leek weer opgelost. Toch houden ze zich gewoon niet aan de afspraken en blijven luid op de late uren. Hoor ze regelmatig rond 00:00 uur.

Onlangs weer een melding gedaan en schijnbaar was het vanaf dat moment bij haar klaar. Ze vindt vervelend voor me dat het zo gehorig is, maar zij moeten ook gewoon leven en ik moest ze maar een beetje laten. Ze zouden hun best doen om na 00:00 stiller te zijn.... Uiteraard begrijp ik dat, maar niet op zulke late uren (tussen 22:00 uur en 07:00 uur het stil / normen en waarden noem ik dat ook). Wat ze overdag doen moeten ze zelf weten. Ik moet ook leven. Uiteraard gebeurde dit zelfs de dag erna niet (gingen door tot 02:00 uur). Volgende dag nog poging gedaan om het haar persoonlijk uit te leggen dat ik dit ook niet voor mijn lol doe en wil aangeven dat ik niet wil weten waar hun ruzies etc over gaan en hoe gehorig het dus is, omdat ik het idee heb dat ze het niet echt beseft. Hier had ze geen zin in en daar was het klaar mee.

Zelf nu ook maatregelen getroffen (oordoppen, bed anders gezet, andere gordijnen voor geluidsdemping etc), maar ik vind het niet normaal dat ik dit in mijn huis moet regelen om gewoon wat nachtrust te krijgen. Aangezien ik aangesloten ben bij een makelaar heb ik hier toch maar melding/advies gevraagd wat ik hieraan kan doen en/of zij mij kunnen helpen. Ik heb het dus meerdere keren persoonlijk gevraagd en krijg daar niet het gewenste resultaat uit. Na afgelopen weekend (de zoveelste keer) was mijn enige gedachte: ik wil hier weg, was het echt zat. Met de komste van de zomer zal het vermoedelijk nog vaker gebeuren. Dus optioneel bekijk ik nu de mogelijkheden of ik wellicht ergens anders kan gaan wonen, maar dat zou dan de enige reden zijn terwijl ik er verder prima woon en daar ook tijd/geld in heb gestoken.

Uiteraard mijn vraag: wat zou ik nog meer kunnen doen dan dat ik nu doe zonder dat het eventueel escaleert? Politie/wijkagent erbij halen lijkt ook niet echt een geweldige optie. Alvast bedankt voor adviezen/tips etc.

Gr, Esther

P.S. In andere gevallen als het wel met hun te maken heeft dan moet ik wel voor hun opdraven, maar als ik iets heb dan is de deur dicht. Gevalletje van alleen aan zichzelf denken?

dinsdag 28 mei 2013