geluidsoverlast bovenburen in koopwoningen

1 reactie

In 2008 heb ik mijn appartement gekocht, begane grond, gebouwd in 1921. Helaas bleek boven mij een luidruchtige, agressieve en asociale familie te wonen. Het is een zogeheten "risico-adres" en het is ook een koopwoning. De vloeren zijn van (bijna?) niet-geïsoleerd hout, dus ik hoor elke stap die ze nemen als irritant gekraak, laat staan het geren, gebonk, geschreeuw, gestamp, gevoetbal, gezang en de muziek. Het is af en aan, je kan er geen peil op trekken; soms is het van 's ochtends vroeg tot diep in de nacht, zonder overdrijven, soms is het een halve dag rustig. Maar de keren dat ik op het toilet zit zonder plotseling gekraak boven me kan ik in die vier jaar haast op 2 handen tellen; zoiets gaat automatisch opvallen.

Ik kan inmiddels het lawaai echt niet meer verdragen. Het domineert mijn leven thuis, ik voel continu stress. Ik moet soms naar buiten stappen om heel even 5 seconden geen gebonk boven me te horen. Ik heb (terwijl het huis 5 kamers heeft) de schuur omgebouwd om daar zonder herrie te kunnen slapen. Er past krap een 1-persoonsbed in. Het is er klam en koud en als ik er slaap, heb ik de volgende dag last van mijn nek en gewrichten. Vorige week maakten ze het zo bont dat mijn mooie plafondlamp door het gedreun boven op de grond kapot is gevallen; het leek boven wel een voetbaltribune. Toen de politie met ze wilde gaan praten (bij aankomst van de politie zijn ze natuurlijk altijd direct stil) zijn ze in hun dronkenschap gaan schelden en schoppen en zijn ze gearresteerd. Voor een paar uurtjes.

De politie heeft al een dikke file van ze liggen wegens (geluids)overlast en intimidatie en er is - voordat ik er kwam wonen - zelfs een buurtonderzoek naar ze geweest, waarmee niets is gebeurd. Ik heb van alles geprobeerd; eerst vriendelijk aankaarten (ben direct op grove wijze uitgescholden), dan wat formeler aankaarten, bespreken op VvE-vergaderingen, de wijkagent, meldingen maken bij de politie, aangiftes... De "madre familias" en ik hebben op de laatste VvE-vergadering "afgesproken" dat we hun vloer boven laten isoleren en de kosten hiervoor gelijkelijk verdelen, maar dat mag haar zoon weer niet weten, beweert ze. Maar na de politie-actie van vorige week komt er weer niets van het ondertekenen van de offerte die er nu ligt. Ze neemt de telefoon simpelweg niet meer op, en aanbellen doe ik uit veiligheidsoverwegingen niet meer (zie onder). Nu zal er een mediator van de gemeente komen, waar ik al mijn hoop op heb gevestigd.

De familie is samengesteld uit de eigenaresse (oma, 60-65 jaar), haar zoon met zijn nu hoogzwangere vrouw en hun kind (ong. 10 jaar) maar de ex-vrouw van de zoon, met hun kind, de twee andere zoons van oma (allebei ook in de 40) met hun vrouwen en kinderen en allerlei andere neven en nichten komen met hun kinderen ook regelmatig over de vloer.

Ze maken mijn leven tot een hel. Ze gooiden eens een plantenbak of iets dergelijks van de trap naar mij toe toen ik ze om 1 uur 's nachts vroeg wat rustiger te doen, achtervolgden me naar mijn voordeur toe om daar tegenaan te trappen en door de brievenbus te gaan schelden. Intimiderend. Ik was maar net op tijd met het sluiten van de deur achter me.

Zo hadden ze ook hun keukenafvoer op de regenpijp aangesloten (niet toegestaan) en die regenpijp sprong twee jaar geleden door de vorst kapot. Maar ze bleven hun keukenafvoer gebruiken, zodat alle etensresten via de kapotte regenpijp in mijn tuin dreven; een grote vijver van hun stinkende drek (3 bij 3 meter ofzo) in mijn tuin, maar dat kon ze niks schelen; ze bleven de afvoer gebruiken. Als reactie op mijn verzoeken om tot de reparatie emmers te gebruiken en die in de toilet te legen, kreeg ik te horen dat het mijn probleem toch was, niet het hunne, en dat ik klappen zou krijgen als ik er nog wat over zou zeggen. Dit heeft drie maanden lang voortgeduurd totdat de aannemer (na vele aankondigingen via de VvE-beheerder!) hun keukenafvoer heeft gedicht en de regenpijp heeft gerepareerd, waar ze dan weer boos over werden en bij ontdekking ervan keihard gingen stampen en de radio maximaal aanzetten, na het schreeuwen van 'kuthollanders'.

Ik zit vaak met trillende handen te werken (werk ook vaak thuis) en de stress giert vaak door mijn lijf. Regelmatig ga ik volledig uitgeput de dag tegemoet. Alle andere buren zien deze familie ook liever gaan dan komen. Ze hebben met ongeveer iedereen conflicten gehad, en het arrestatieteam (!) en de politie komen enkel en alleen voor hen; verdenking van wapenbezit, een kogelgat in de ruit van de buren hier tegenover, dus (geluids)overlast, enz. De rest van de straat is prima, stuk voor stuk prettige en fijne mensen die veel begrip voor mijn situatie hebben en bij wie ik altijd mag aankloppen en zelfs overnachten als het nodig is.

Wie heeft tips om deze geluidsoverlast zo effectief mogelijk te reduceren? Verlaagd plafond? Isolatie in de vloer boven? Vlokken laten spuiten in de tussenruimte? Steeds een kort geding aanspannen om ze het huis uit te laten zetten? (dat laatste schijnt kansloos te zijn; het woonrecht van asocialen gaat kennelijk boven het woonrecht van slachtoffers van asocialen).

Wie kent een goede akoestisch expert die mij kan adviseren over geluidsreductie? Het maakt me niet uit hoe duur het is. Verhuizen kan ik in deze crisis niet meer. Het huis heeft te koop gestaan, ik kreeg zelfs een bod, maar de bank heeft me toen duidelijk gemaakt dat ik geen nieuwe hypotheek meer krijg. Dit pand kent volgens de buren die hier al 20 jaar naast wonen een omloop van twee a drie jaar; in 20 jaar tijd ben ik de 7e koper. Zo is het hier!!

Dit moet snel opgelost worden...!!
Alvast hartelijk dank!!!

woensdag 2 mei 2012