Onze buren ondervinden stankoverlast als wij in onze tuin barbecuen, staan wij in ons recht als wij evengoed een paar keer in het jaar de barbeque gebruiken?

32 reacties

Wij wonen in een smalle benedenvloerse rijtjeswoning (breedte 5,5 m) met voor en achter tuintjes grenzend aan de tuintjes van de buren. Wij barbecueën gemiddeld vier keer per jaar, vaak met als gevolg dat een van onze buren erg boos wordt. Omdat wij weten dat deze buur niet van de barbecue-lucht houdt, kiezen wij er voor (wanneer zij thuis is) te barbecueën in de tuin die zich aan de schaduwzijde van de woning bevindt, zodat zij wanneer ze van de zon wilt genieten minder hinder van de barbecue ondervindt. Tevens geven wij aan wanneer wij de barbecue aansteken, zodat ze tijdig de ramen kan sluiten.

Ondanks deze voorzorgsmaatregelen, blijft ze erg boos. Ze meent dat (ondanks dat ze haar deuren en ramen sluit) de rookgeur in huis te ruiken en ervan te moeten kokhalzen. Ze werd hierdoor de laatste keer zó boos, dat ze beweerde dat bij een volgende keer de 'hel zou losbreken'. Wij voelen ons hierdoor erg aangevallen, maar zijn hierdoor niet direct bereid het barbecueën in de toekomst op te geven.

Mijn vraag: zijn wij hierdoor onredelijk? En, is er regelgeving omtrent rookoverlast van de barbecue?

dinsdag 26 april 2011