overlast door afvoer wasemkap buren

2 reacties

Het balkon van mijn buren grenst direct aan het mijne en tussen one balkons in staat een stenen muurtje.
Mijn vorige buurman heeft de balkonkamer omgebouwd tot een keuken en heeft de afvoer van de wasemkap middels een gat in de bovenste ruit van het balkon/de keuken, aangebracht. Ik heb daar nooit last van gehad omdat hij zelden thuis was en nooit kookte.
Inmiddels is het appartement verkocht en zijn er nieuwe mensen ingetrokken die wél iedere dag koken.
Voor mij is het gevolg dat hun kooklucht ongefilterd op hun balkon komt en vervolgens vanwege de wind ook op mijn balkon komt (afstand van uitlaat wasemkap tot mijn balkon: ongeveer 30 cm). Dat betekent dat ik -wil ik hier binnen en buiten geen last van hebben (als ik mijn balkondeur heb openstaan dan waait de kooklucht ook naar binnen bij mij)- naar binnen moet en mijn klapraampje en balkondeur moet sluiten. 's Winters niet zo'n probleem maar 's zomers wél! Ik kan dus 's avonds rond zessen niet op mijn balkon zitten want dan zit ik in hun kooklucht. Ik vind dit erg vervelend.
Ik heb de buren gevraagd hiervoor een oplossing te bedenken maar zij zijn daartoe niet bereid ook niet als ik een deel van de kosten zou betalen (nieuwe wasemkap mét filter!).
Kan ik hen (juridisch onderbouwd) dwingen om iets aan dit probleem te doen?
De appartementen zijn overigens beide koopappartementen.
Alvast bedankt voor jullie hulp!

vrijdag 25 maart 2011