Overlast door gebruiker in VVE

0 reacties

Beste allemaal,

Wij wonen in een appartementen complex waarvan de begane grond uit twee bedrijfspanden bestaat, en de eerste en tweede verdieping uit vier appartementen in totaal. Dit is in een (ver) verleden opgesplitst door de toen bestaande VVE bij een notaris, voorheen waren het allemaal appartementen. Meerdere buren hebben overlast van één van de bedrijfspanden waarbij het gaat om een lunchroom. Deze meneer heeft van de gemeente een alcohol vergunning gekregen en mag hierdoor officieel tot 24:00u open zijn. Bijkomend is dat meneer sinds een jaar of twee heeft besloten om partijen te geven met live muziek. We wonen in een pand uit 1986 met een houtskelet.

Tijdens deze partijen wordt er letterlijk een busje met audio apparatuur uitgeladen en staat er makkelijk bijna 70 tot 100 man te stampen in een kleine ruimte met een live bandje. Wij hebben hiervoor meerdere keren de politie gebeld en ook meldingen gemaakt bij de gemeente. De gemeente geeft aan dat meneer dit 12 keer per jaar mag doen en hierbij tot 70 dB mag produceren, verder worden wij van kastje naar de muur gestuurd als we de vraag stellen wie dit dan gaat controleren? Met een inschatting van een audiofiel kwamen we al gauw tot de conclusie dat 100-110 dB makkelijk gehaald zou worden bij een meting, onze appartementen (precies erboven) staan dan namelijk letterlijk te trillen. Verder komt er nog bij te kijken dat meneer tot 24:00u dus open mag zijn maar dit gaat bijna altijd door tot 01:00 waarbij daarna minimaal nog een uur lang met tafels en stoelen wordt geschoven tijdens opruimen. En hierbij hebben we het nog niet gehad over de schreeuwende en beschonken mensen bij ons op de stoep.

Omdat wij uit een VVE bestaan hebben we een huisreglement waarin ook zaken zoals voorbrengen van luide muziek/geluiden etc zijn opgenomen. De gebruiker en eigenaar blijven zich echter verschuilen achter het feit dat de gemeente deze vergunningen heeft verschaft. Uit de splitsingsaktes kan ik (toegegeven: beperkte kennis) niet opmaken dat de bedrijfspanden uitgesloten worden van het huisreglement, we zijn immers één VVE en ook lid van de overkoepelende VVE. Hierbij komt ook kijken dat de eigenaar (de verhuurder van de lunchroom) heeft aangegeven dat hij niets meer wilt weten van de zaak en dat we "het zelf maar moeten uitzoeken met de huurder". Geldt dit reglement niet voor meneer omdat de gemeente een vergunning heeft verschaft? Dit lijkt mij niet kloppen, hij mag immers van ons wel open zijn zolang we maar geen overlast hebben.

Ander probleem is het gebruik van de gemeenschappelijke hallen. Wij hebben als VVE deze meneer toestemming gegevens om een opslaghok te bouwen zodat hij extra opslagruimte zou hebben, zonder enige extra bijdrage te leveren voor het gebruiken van deze ruimte. De voorwaarden welke wij gesteld hebben is dat de ruimtes dan altijd leeg moesten zijn en opgeruimd, dit was de hele intentie van het opslaghok. Na jaren klagen over het feit dat allerlei spullen (zelfs kratten tot aan het plafond) continue de doorgang blokkeerden en we zelfs meerdere malen (beschonken!!) gasten van deze meneer in onze openbare hallen hebben gezien, hebben wij als VVE besloten om dit gebruik van de hal weer in te trekken. Wij hebben dit vastgelegd in de notulen van onze vergadering en de eigenaar verzocht om de huurder hiervan op de hoogte te stellen. Dit heeft de eigenaar ons mondeling toegezegd in februari, inmiddels hebben we dus de situatie bereikt waarbij we dus ook de eigenaar niet meer kunnen aanspreken omdat hij, zoals eerder genoemd, "niets meer wilt weten van de zaak". Deze hallen zijn officieel voor de bedrijfspanden hun nooduitgang, zij hebben ook geen recht op de sleutel van de voordeur en toch heeft meneer een kopie bemachtigd en blijft deze vrolijk gebruiken. Ook lopen we vaak tegen gierend en brullend personeel aan in de hallen die vervolgens onze "voordeur" open laten staan en hierdoor ieder willekeurige voorbijganger het pand kan binnenkomen.

Overlast van deze meneer loopt inmiddels vijf jaar. De keren dat we hem hebben aangesproken op de overlast raakte hij direct overstuur en viel er niet meer te communiceren, daarom zijn we bij de eigenaar gaan klagen. In ons ogen is de eigenaar nog steeds verantwoordelijk maar ook hij weigert mee te werken aan het beëindigen van de overlast.

Ik zou graag een aangetekende brief willen sturen met feiten (wettelijke artikelen etc) en ze nogmaals verzoeken om hieraan te voldoen. Mits ze dan nog steeds overlast veroorzaken het over te dragen aan de rechtsbijstand. Ik heb namelijk een rechtsbijstand verzekering maar zij gooien het op onrechtmatige hinder (iets wat zeer moeilijk te bewijzen is en ook voor het geluidsgedeelte meet-apparatuur vereist). Ook had ik iemand aan de lijn die "weinig afwist van VVE Splitsingsrecht". Iemand die wellicht meer inzicht heeft in dit soort zaken? Volgens mij, maar ik ben maar een simpele ziel, hoeven wij niets te bewijzen want is a) de eigenaar verantwoordelijk - hij is ons aanspreekpunt b) het geven van de partijen sowieso niet toegestaan ondanks de vergunning van de gemeente vanwege de geluidshinder welke in tegenstrijd is met ons huisreglement.

Politie (en wijkagent) zijn zeer behulpzaam geweest maar ook beperkt in wat zij voor ons kunnen betekenen anders dan een *foei* uit te delen en een mutatie maken in hun systeem. De gemeente blijft roepen dat het tot het bestemmingsplan hoort (binnenstad) en het komt er eigenlijk op neer "niet zeiken". We zijn zo ontzettend moe van de situatie, het kost zoveel energie. We zijn hier komen wonen met het gevoel van bescherming voor overlast door het huisreglement van de VVE, we zijn momenteel in verwachting en proberen een gezin te stichten. Maar zowel de gebruiker als eigenaar lappen dit aan hun laars en blijven het gooien op dat zij niets met ons huisreglement hebben te maken (terwijl het één VVE is, het is één gebouw). We zijn inmiddels al in totaal 5 jaar aan het klagen bij de eigenaar over de troep in de openbare ruimtes en 2 jaar over de geluidsoverlast bij het geven van partijen.

Alle hulp/ideeën/ervaringen is van harte welkom want wij zijn ten einde raad, echt werkelijk alles is welkom. We willen niet verhuizen want vinden de locatie erg leuk en kunnen het met directe buren onwijs goed vinden, ook staat het appartement onder water (zoals bijna alle woningen in Nederland) en willen wij niet onnodig verlies draaien.

Alvast hartelijk bedankt iedereen.

dinsdag 16 juni 2015