Overlast - kan ik dubbel glas eisen bij de verhuurder?

3 reacties

Beste heren en dames,

Ook ik heb te maken met geluidsoverlast van mijn buren. Ik ben in november 2013 in de woning komen wonen. Destijds stond het huis rechts naast ons leeg. In de woning links woont een leuk jong stel met kinderen waar wij nooit last van hebben.
Nu sinds een maand of 4/5 zijn er nieuwe buren ingetrokken. Initieel was er erg veel overlast van hun geklus, maar ach hier kan je niet over zeuren als iemand aan het verhuizen is. Ik heb dit dus weken getolereerd, ook als ze doorgingen na 23 uur. U moet weten ik en mijn partner werken in ploegendiensten dus voor ons is geluidsoverlast een lastig onderwerp, maar wij vinden toch wel dat het tussen 0:00 - 7:00 'stil' moet zijn en begrijpen ook dat we niet kunnen afdwingen dat mensen ook overdag 'stiller' aan doen.

Echter nu ze helemaal gesetteld zijn is de overlast een enorm punt van frustratie geworden. Ten eerste zijn het hele luide mensen die continu de radio op maximaal volume hebben staan en dan tegen elkaar schreeuwen om elkaar verstaanbaar te maken. Ze stampen heel hard op de trap en ga zo maar door. Daarnaast zitten ze met het lekkere weer tot in de late uurtjes in de tuin met keiharde muziek en luid geklets. Dit is dus precies aan de zijde van het huis waar onze slaapkamer is, en dat is dan net weer de kamer waar geen dubbel glas in zit. We kunnen dus letterlijk alle details van hun gesprek volgen. Zo weten we bijvoorbeel al hun namen, en relationele status, zonder dat ze zich ooit aan ons voor hebben gesteld.

De buren links van ons hebben al op het punt gestaan om de politie te bellen. Dit vind ik voor nu nog een stap te ver. Naast het feit dat ze namelijk erg luid zijn, lijkt de isolatie met de woning rechts ook erbarmelijk. We kunnen het horen als ze de tandenborstel tikken tegen de wasbak en zelfs als ze een stekker in het stopcontact steken.

Voor ons zou het alleen al ontzettend helpen als de ruiten van de slaapkamer van dubbel glas worden voorzien. Dat scheelt aanzienlijk van het lawaai uit de tuin. Ik heb me zelf al verdiept in verbeterde muurisolatie maar hier is echt geen beginnen aan. De vraag is echter kan ik dit eisen bij de verhuurder? Ik heb al veel kunnen vinden dat een verhuurder hier niet tot verplicht is, mits je akkoord met een eventuele huurverhoging tgv de gemaakte kosten van de verhuurder.

Nu is er alleen een aspect dat voor mij zwaar meeweegt. Het gaat hier om particuliere huur. Om de woning te kunnen huren had de verhuurorganisatie dan ook een heel eisenpakket. Belangrijkste aspect was het feit dat je minimaal drie keer de huur bruto moet verdienen op één salaris. Je moest een vast contract hebben of een werknemersverklaring die uitzicht gaf op vast contract en een verklaring van je vorige verhuurder. Nu kan ik dat prima begrijpen, want zo weet de verhuurder ook zeker dat jij de huur kunt betalen en hebben ze een beetje inzicht wie ze in de woning plaatsen. Voor mij was dit met name ook iets waar ik op heb gelet omdat het een bepaalde voorspelling geeft van het woonmilieu waar je als huurder in terecht komt. Namelijk werkende mensen die overdag niet aanwezig zijn. Tot het intrekken van de nieuwe buren rechts was dit dan ook het geval en was er een uiterst rustige en prettige leefomgeving. Dit was voor mij met zeer onregelmatige werktijden echt een heel belangrijk aspect waar ik naar heb gekeken toen ik op zoek was naar een nieuwe woning, ik moet namelijk na diensten van ruim 12 uur wel kunnen slapen.
Ik heb zelf bij een bekende gehoorspecialist al speciale slaapdoppen gehaald, maar helaas. Ook hij gaf aan dat de letterlijk fysieke trilling (muren/ramen) die wordt voortgeleid door het bot hiermee niet wordt verholpen.

Nu dacht ik eerst bij de nieuwe buren, die hebben vrije dagen opgenomen rondom de verhuizing om rustig te kunnen klussen etc. Echter nu 4/5 maanden verder zitten die mensen nog dag en nacht thuis. En laat ik hier met mijn partner vanuit onze onregelmatige werktijden nou perfect zicht op hebben omdat er altijd wel een van ons thuis is. Ik ken weinig werkgevers waarbij je 5 maanden vakantie hebt. Voor mij is dit ook een zeer suggestieve verklaring waarom deze mensen zulke afwijkende tijden hebben waarin zij actief zijn, namelijk dik na 0:00 uur.

Nu hoorde ik van de buren links dat de woning schijnbaar al een jaar leegstaat dus ik kan me voorstellen dat de verhuurder zijn 'eisenpakket' naar beneden heeft afgesteld om het maar te kunnen verhuren. Ik hoorde recent van een collega dat zij gewoon wat meer borg heeft mogen betalen voor een woning waar zij eigenlijk niet genoeg voor verdiende. Echter vind ik niet ik de dupe hoef te worden van dit soort 'trucjes' van de makelaar. Eerlijkheidshalve, ik voel me behoorlijk voor de gek gehouden door de verhuurder met een vast huurcontract van een jaar. Nu ben ik sowieso geen fan van verhuizen en zakt het moed me al in de schoenen als ik er aan denk om op zoek te moeten naar een nieuwe woning. maar als ik had geweten dat er de mogelijkheid had bestaan dat er een dergelijk gezin naast ons zou kunnen komen wonen dan had ik de woning nooit gekozen. Ik hoop dan ook dat bovenstaande mij toch enige handgrepen geeft om dubbel glas te kunnen afdwingen bij de verhuurder.

Ik hoor graag advies/ervaringen!

donderdag 22 mei 2014