Wat kan ik doen aan de stankoverlast veroorzaakt door de slager onder mijn woning?

6 reacties

Goedendag,

sinds een jaar woon ik in mijn huidige woning. Het is een leuke woning, ik ben er erg blij mee en zou hier voor langere tijd kunnen blijven ware het niet dat ik echt flinke stankoverlast ervaar van mijn benedenburen. Schuin onder mij zit namelijk een slager, die eens in de zoveel tijd ook stamppotten, macaroni en andere gerechten bereidt en verkoopt. Zijn afzuigsysteem is ronduit slecht te noemen en de pijp van zijn afzuiginstallatie komt ter hoogte van mijn balkon uit het dak van een aanbouw. Nu vermoed ik echter dat de stankoverlast niet alleen uit de pijp op het balkon, maar ook binnendoor (via de spouwmuren of plafond/vloer) omhoog komt. Het allervervelendst is nog wel dat de stank met name in mijn slaapkamer bijzonder penetrant is. Ik word er 's ochtends regelmatig wakker van; een gekaramelliseerde uienlucht zo intens doordringend dat ik mijn bed en slaapkamer uit moet vluchten. Dit houdt in dat ik uit mijn bed veer, mijn dekens bedek met een hoes, mijn losliggende kleding en handdoeken in mijn kledingkast leg, en mijn kledingkasten dicht houd, in de hoop dat de geur zo niet in mijn dekens, handdoeken en kleding trekt. Vervolgens vertrek ik dan maar vroeg naar mijn werk (doordeweeks) of verhuis ik naar de bank in de woonkamer (in het weekend), waar de geur wel te verdoezelen valt met een paar wierookstokjes of geurkaarsjes. Door dit probleem, kan ik ook regelmatig niet thuis werken. Mijn bureau en thuiswerkplek bevinden zich namelijk in mijn slaapkamer en daar is het echt niet uit te houden.

Ik ben een aantal keren bij hem gaan klagen. Hij weet van mijn probleem. Hij geeft echter aan er momenteel het geld niet voor te hebben om dit probleem op te lossen. Ik heb een klacht ingediend bij de gemeente, maar deze vrijwel meteen weer ingetrokken, toen ik van de slager (met tranen in zijn ogen) begreep dat hij bang was dat zijn zaak gesloten zou worden als de inspectie zou komen. Ik weet niet meer wat ik moet doen. Ik wil deze man (en zijn vrouw en zoon die ook in de slagerij werken) geen faillissement aandoen, maar ik kan die geur ook niet langer verdragen en overweeg te verhuizen om dit probleem. Ik wil het niet tot een burenruzie laten komen, maar word zo langzamerhand wel gefrustreerd; ik voel me een zeikerd als ik weer bij de slagerij sta om te klagen, maar ondertussen doet hij er niets mee. Ik heb het gevoel dat ik probeer met hem mee te denken, maar hij niet met mij.

Inmiddels heb ik bij een aantal rioleringsbedrijven aangeklopt met de vraag of zij een rookonderzoek kunnen uitvoeren om te zien hoe de geur zich verspreidt. Jammergenoeg geven zij (tot nu toe) allen aan dat zij dit soort onderzoek niet doen. Slechts wanneer het om rioleringspijpen gaat, kunnen zij dit type onderzoek uitvoeren, maar niet in het geval van afzuiginstallaties.

Ik weet niet meer wat ik moet doen en vroeg me af of u misschien een oplossing weet, die niet leidt tot faillissement van een gezin, maar mij wel van de stankoverlast af helpt.

Bij voorbaat dank voor uw hulp/antwoord.

Met vriendelijke groet,
sterre1981

dinsdag 22 maart 2011