Ex gaat samenwonen, ik een schuld?

1 reactie

Mijn ex-man en ik hebben samen nog een koophuis en een gezamenlijke hypotheek. Hij kan, net als zovelen hier op het forum, dus niet de hypotheek op zijn naam krijgen.
In het convenant staat dat bij verkoop de restschuld van de woning voor ons beide is, dus ieder de helft. Ook staat in het convenant dat 24 maanden na mijn vertrek hij de gehele hypotheek zal moeten voldoen.
Het volgende is nu het geval, hij wil gaan samenwonen met zijn nieuwe partner is onze woning. Echter wil zijn nieuwe partner niet de gehele hypotheek overnemen of erin stappen, omdat die vrij hoog is. Bij verkoop nu, zou er dik verlies zijn. Dus ik vermoed dat ze een nieuwe hypotheek gaan oversluiten, en dan lager dan de hypotheek die er nu op zit.
Houdt dat nu automatisch in, dat ik voor de helft verantwoordelijk ben voor het deel wat overblijft? Dat zou dus inhouden dat ik ineens met een schuld zit omdat zij gaan samenwonen in die woning.
In het convenant staat tenslotte dat bij verkoop ik verantwoordelijk ben voor de helft van de restschuld, maar er is nu geen sprake van verkoop.
En wat als die 24 maanden voorbij zijn? Dan zal hij de hypotheek toch zelf moeten voldoen, als zij er dan in zou stappen, is dat voor mij dan niet gunstiger?
Ik lees af en toe ook iets over een onderbedelingsuitkering, kan iemand mij uitleggen wat dat precies is? Ik hoop dat iemand me wat duidelijkheid kan geven, alvast bedankt!

maandag 25 maart 2013