Ex vriendin woont in gezamenlijke woning die ik volledig betaal. Kan ik haar uitzetten of huur laten betalen?

8 reacties

Mijn ex vriendin (we zijn niet getrouwd maar hebben wel een samenlevingsovereenkomst) woont nog in de woning welke we gezamenlijk hebben gekocht. Echter de lasten m.b.t. de hypotheek liggen volledig bij mij en ook de onroerendgoedbelasting,(levens en inboedel) verzekeringen enzovoort mag ik betalen. Ze heeft een part time baan en dus niet voldoende inkomen.
Nu heb ik haar voorgesteld om afstand te doen van de woning en daarmee de hypotheek last, en vervolgens de woning te huren.. Het verschil (momenteel staat de woning te koop voor 175000 en de last is 160000) is nu marginaal. Ze kan dan een uitkering aanvragen en huurtoeslag en in het aanbod is meegenomen dat ze de woning dan kan huren. uiteraard heb ik aangeboden om bij latere verkoop de overwaarde minus de kosten te splitsen. Ik krijg met het voorstel een tegemoetkoming in de kosten en zij kan blijven wonen in de huidige woning. Geen verhuiskosten en geen gedoe. Bovendien een mooie woning voor een betaalbare huur en kans op een stuk van eventuele overwaarde omdat de woning later kan worden verkocht.
Nu heeft ze niet gereageerd op mijn voorstel, behalve dan een tirade tegen derden waarvan ik bij toeval hoorde. Mijn uiteindelijke vraag:
Kan ik haar dwingen de woning te verlaten zodat ik de woning kan verhuren aan een andere belangstellende? Reden is dat ik de betalingen anders niet meer kan voldoen.

Groetjes Gradus

maandag 21 oktober 2013