Ex weigert in eigen levensonderhoud te voorzien

1 reactie

Mijn ex weigert nu al enkele jaren om te werken of werk te zoeken. Nadat wij in de huwelijkse periode (2003) voor mijn werk verhuist zijn, heeft ze nooit meer een baan gezocht, ondanks aandringen van mij. Nu wij gescheiden zijn (2008), weigert zij nog steeds een baan te zoeken, maar nu om mij te laten bloeden voor het feit dat ik haar verlaten heb.
Dat zij zichzelf daarmee op langere termijn benadeelt, ziet ze niet. Haar ouders stimuleren haar in dit gedrag en dus om afhankelijk van mij te blijven en stoppen haar regelmatig geld en spullen toe. Dat ze niet werkt is overigens niet geheel waar, zij handelt actief (maar onder een schuilnaam, ik heb hiervoor bewijs) op een verkoopsite. Maar een opleiding of baan zoeken, doet ze niet, anders 'beloont' ze mij.
Ik vind dat een slecht voorbeeld voor mijn kinderen en voorzie grote financiele problemen voor haar als de kinderalimentatie (binnen 3 jaar de eerste) stopt. Nu is ze nog maar 45, gezond en met toch ruim 18 jaar werkervaring als administratief medewerker moet ze nog wel kans maken op de arbeidsmarkt, over een paar jaar is ook die kans verkeken. Is er een manier om haar te dwingen iets te ondernemen? Ik zit er over te denken om een verlaging partneralimentatie aan te vragen voor bijvoorbeeld over 3 jaar, zodat ze de ernst wel inziet en gedwongen wordt stappen te gaan zetten richting arbeidsmarkt, maar kan dat wel? Of kan ik anderszins via de rechter afdwingen dat ze iets gaat ondernemen? Het is nadrukkelijk niet de bedoeling om onder de partnerallimentatie uit te komen, maar zolang ze niet in de bijstand zit, is er ook niemand die haar stimuleert en tegen de tijd dat ze bij de sociale dienst aan moet kloppen is ze veel te oud en haar afstand tot de arbeidsmarkt echt bijna onoverbrugbaar.
Het is niet mijn bedoeling haar te benadelen, ik wil haar juist stimuleren voor zichzelf te zorgen zodat ze (en indirect dus ook de kinderen) straks niet de dupe worden van haar rancune en laksheid van dit moment. Ik ga er gewoon vanuit dat ik haar de volledige 12 jaar moet betalen!

zondag 13 februari 2011