Kan mijn partner mij om de week uit huis zetten bij echtscheiding?

1 reactie

Beste rechtsgeleerden..

Ik heb een heel groot probleem dat luidt als volgt:

Ik ben getrouwd in GVG, 3,5 jaar inmiddels en we hebben een koophuis gekocht in 2008.
De hypotheek, een zgn tophypotheek, bedraagt € 240k en het huis kostte in 2008 € 205k. Vandaag de dag is een aangrenzend pand, vergelijkbaar kwa grootte, getaxeerd op € 190k.

Daarnaast hebben we een lening afgesloten voor een bedrijf welke 40.000 bedraagt. Dit geld is ook gestoken in de onderneming maar de onderneming kwam niet van de grond. Het product verkocht niet, mede door de laagconjunctuur.

Er is dus een schuld van 280.000 totaal

Nu heeft mijn expartner mij verlaten en heeft gezegd te willen scheiden. Daarnaast eist expartner dat ik om de week het huis verlaat zodat zij er in kan wonen.
In beginsel ben ik met die regeling akkoord gegaan maar ik bemerk dat ik het mentaal niet aankan om om de week met mijn koffer bij een vriend moet inwonen. Op haar beurt doet zij dat ook maar zij is een stuk jonger dan ik en flexibeler van aard.Ik protesteer dus om hieraan nog mijn medewerking te verlenen.

Partner heeft nu advocaat in de arm genomen en wil de regeling door een rechter laten bekrachtigen. Mijn voorstel is om het huis dan maar tijdelijk op te delen. Als ex partners kun je ook huisgenoten worden. Vraag nr 1 luidt:

Mag partner zomaar aan rechter verzoeken dat ik om de week het huis uit moet? In beginsel besloot zij mij te verlaten. Wat zijn mijn kansen als mijn advocaat zegt dat ik er onder lijd en een voorstel tot opdeling huis doe?
-----------------------

Daarnaast wil expartner het huis zsm te koop zetten. Een simpele rekensom zegt dat wanneer het huis voor huidige marktwaarde 190k wordt verkocht we met 50k restschuld blijven zitten. Daar de lening bij opgeteld wordt dat 90k schuld totaal. Voor de lening zijn we beiden hoofdelijk aansprakelijk.

Wat nu als we het huis willen verkopen, onze hyp verstrekker zal verkoop nooit toestaan want er ontstaat immers een restschuld. Ikzelf sta ook niet achter een verkoop om die reden. Mijn partner zegt dan maar via de rechter een gedwongen verkoop aan te vragen.

Ik vraag mij af of ik als mede huiseigenaar zomaar geforceerd kan worden in een gedwongen verkoop terwijl ik niet met restschuld wil komen te zitten en dus niet achter verkoop sta.Ook de hypotheekverstrekker zal nooit akkoord gaan met deze restschuld en ook juristen inschakelen. Mijn voorstel aan partner was om hyp samen door te betalen en hier en daar wat op te knappen aan het huis.

Wij hebben geen van beiden genoeg inkomen om individueel de hypotheeklasten te dragen.Onze constructie is dus ook geheel gebaseerd op voortzetting van ons huwelijk.

Mijn vraag is:
Kan mijn partner verkoop afdwingen? Zelfs als we daarmee met een restschuld komen te zitten en ik wellicht de schuldsanering in moet terwijl we de maandlasten prima kunnen dragen?

Wat zijn mijn rechten hierin?

Alvast hartelijk dank voor jullie advies.

zondag 26 februari 2012