Koophuis in verkoop met ex >> met nieuwe vriendin trouwen? met/zonder huwelijkse voorwaarden?

3 reacties

Ik heb enige jaren geleden met mijn ex-vriendin een huis gekocht. We hadden een samenlevingscontract (dit contract ontbinden we binnenkort, maar hadden we nog een tijd doorlopen ivm hypotheek). De hypotheek staat op naam van mij en mijn ex.
Ik woon in het koophuis wat dus nu al enige jaren in de verkoop staat. Mijn ex betaald een (kleiner) deel van de maandlasten.
Zo lang het huis niet is verkocht moet ik hier blijven wonen (ex wil niet in het huis wonen). Mijn huidige vriendin zal binnenkort bij mij intrekken.

Nu wil ik met mijn huidige vriendin ook gaan trouwen. Dit willen wij het liefst snel en in gemeenschap van goederen (dit ivm zwangerschap en geen jaarlijkse financiële opmaken willen maken (en omdat het goed aanvoelt uiteraard)).
In principe willen we dus in gemeenschap van goederen trouwen, maar dat zou betekenen dat als ik en mijn ex het huis verkopen met een schuld (wat mogelijk zo is) en als mijn ex onvoldoende geld heeft, dat de bank dan mij de volledige restschuld doet betalen. Als ik getrouwd zou zijn met mijn huidige vriendin, zou haar spaargeld hier dus ook aan op gaan. Dat willen wij niet.
We dacht daarom dat we genoodzaakt waren om onder huwelijkse voorwaarden te trouwen. Zo zou het spaargeld van mijn vriendin niet aangetast kunnen worden bij de afbetaling van een eventuele restschuld. Omdat we het in principe (na huisverkoop) onzin vinden, is het vervelend om hier tamelijk hoge kosten (al gauw 1000 euro) voor te moeten betalen. Maar wat moet dat moet.

Zopas las ik echter op de advieswijzer van Moneyview dat huwelijkse voorwaarden ook mooier klinkt dan dat het is. Hier staat dat als we niet goed kunnen aantonen dat mijn vriendin geen kosten heeft gemaakt aan het koophuis van mij en mijn ex of als mijn vriendin en ik geen adequate jaarlijkse opmaak hebben, dat trouwen onder huwelijkse voorwaarden dan weinig betekent.
Wat te doen?
Moeten we dus maar niet trouwen totdat het huis (ooit) verkocht wordt?

Hopelijk kunt u mij duidelijk advies geven.

woensdag 28 augustus 2013