nakoming convenant
sinds mei 2011 ben ik gescheiden en heb, in naleving van het convenant, mijn ex vrouw in laten wonen in mijn huurwoning zodat zij een andere woning kon zoeken voor haar en onze twee dochter.
Op haar manier kon zij daar niet in slagen en zij heeft daarbij ook woningen afgewezen omdat deze niet aan haar eisen voldeden.
Nu heeft ze bedacht dat ik dan maar de woning moet verlaten en dreigd mij met een rechtzaak om het een en ander te bewerkstelligen.
Ik zou graag willen weten wat haar kans van slagen is in deze.
mvg
Staat het huurcontract op uw naam of op dat van u beiden?
Is bij de notaris vastgelegd dat zij degene is die het huis op termijn moet verlaten en is hier ook bij vastgelegd tot welke datum die termijn maximaal duurt?
Gijst, het maakt niet uit op wiens naam het huurcontract staat. Een geregistreerd partner of echtgenoot is automatisch medehuurder.
Bij een notaris wordt niets vastgelegd. Een convenant wordt via de advocaat opgesteld en ingediend bij de rechtbank als onderdeel van de scheidingsprocedure.
In de uitspraak tot echtscheiding wordt zo'n convenant opgenomen, waardoor deze rechtskracht krijgt.
Het is wel degelijk van belang hoe het medegebruik van de woning *na* de scheiding is geregeld. Als namelijk na de scheiding de *voormalige* partner nog medehuurder of onderhuurder is, dan heeft zij huurrechten. Krijgt zij echter sinds de scheiding slechts onderdak en is zij geen huurder meer, dan kan ze wel gewoon het huis worden uitgezet.
Gijs L
Tijdens het huwelijk of geregistreerd partner zijn, is mevrouw automatisch medehuurder geworden. Die positie verandert niet na een echtscheiding. Zie de diverse vragen met antwoorden op
http://www.huurgeschil.nl/index.php?page=medehuurderschapwettelijkmedehu....
over wettelijk medehuurderschap.
De door u gelinkte website spreekt u nogal tegen.
Na een huwelijk of geregisteerd partnerschap wordt de partner automatisch medehuurder. Na een scheiding hebben beide partijen evenveel recht om te blijven. Als geen van de partijen wil vertrekken dan kan de rechter hierin beslissen.
Informatie met voorbeeld:
http://www.jurofoon.nl/nieuws/weblog.asp?id=3070
GijsL.
In sectie "De ene echtgenoot kan ontruiming andere (gewezen) echtgenoot vorderen >>" staat duidelijk:
"De verhuurder kan door de werking van artikel 7:266 lid 5 BW ontruiming van de echtgenoot vorderen, die niet langer huurder is (de rechter heeft de woning aan de andere partner toegewezen)."
De raad die je gaf in de vorm van: "Krijgt zij echter sinds de scheiding slechts onderdak en is zij geen huurder meer, dan kan ze wel gewoon het huis worden uitgezet." is volledig incorrect!
Vladja heeft het bij het rechte eind hierin.
De vraagsteller kan indien beide partijen de woning niet willen verlaten naar de rechter. Deze beslist hierin. Het is moeilijk om vanuit de gegeven informatie een afweging te maken wat de uitkomst zal zijn. De woning moet financieel gedragen kunnen worden (al dan niet met huursubsidie of alimentantie, etc) en verder zijn er nog allerlei andere (im)materiële zaken die aan de beslissing kunnen bijdragen.
Misschien beter om extra informatie vragen bij een wetswinkel, jurofoon of juridisch loket.