onderwaarde: niet op koopakte vermeld, wel hypotheek getekend

0 reacties

Hallo,

Ik stel een vraag namens mijn partner. Zij is verwikkeld in een (v)echtscheiding die al bijna 2 jaar duurt. Ter informatie: mijn partner en ik wonen nu 1,5 jaar samen.
De zorg van de kinderen komen we niet uit en de financiele afwikkeling komen we ook niet uit. Over dat laatste heb ik een vraag.
Er is een koopwoning en er zijn schulden. De koopwoning staat voor +/- 60.000 onderwater. Ook zijn er huwelijkse voorwaarden. Ze zijn getrouwd met zgn. "koude uitsluiting". Dat betekend dat ieder zijn eigen vermogen heeft. Ook staat daarin dat ieder naar ratio van het inkomen moet bijdragen aan het huishouden.
Deze huwelijkse voorwaarden heeft de (soon to be) ex-partner voor het gemak maar even "verzwegen". Vandaar dat wij al zijn mededelingen niet meer vertrouwen. Deze huwelijkse voorwaarden moesten hem (naar ons idee) "beschermen" in het geval van bezittingen. Maar nu er alleen maar schulden zijn pakken deze huwelijkse voorwaarden juist negatief voor hem uit.
Nu heb ik net samen met mijn partner de belastingaangifte ingevuld en wij verbaasden ons dat het huis van haar niet vermeld stond in de vooraf ingevulde gegevens. Op de site van DigiD kun je ook zien welke onroerende goederen iemand in zijn bezit heeft. En daar stond op haar naam echter niets vermeld!!. We zijn niet in het bezit van de koopakte (die heeft hij). En ik denk ook niet dat hij die aan ons wil geven (ook al is hij dat verplicht). Via de advocaat vragen we nu om inzicht in de koopakte. We weten trouwens wel (bijna zeker) dat mijn partner heeft getekend voor de hypotheek.
Als nu blijkt dat mijn partner helemaal niet vermeld staat op de koopakte maar wel heeft getekend voor de hypotheek, kan zij dan aansprakelijk gesteld worden voor de onderwaarde?
Ik hoor graag van de experts hier.

Met vriendelijke groet,
Alberto

woensdag 8 april 2015