Ouderlijke lening, echtscheiding

6 reacties

Beste,
Helaas vind ik op mijn vraag nergens een helder antwoord, vandaar dat ik het ook hier graag even vraag.

Tijdens huwelijk (gemeenschap van goederen) hebben mijn partner en ik een woning gekocht.
Daar we destijds slechts 1 (mijn) inkomen hadden konden we niet de volledige waarde van de woning ophoesten. Hiervoor hebben mijn ouders destijds een hypotheek opgenomen ter hoogte van het resterende bedrag.
Dit is vervolgens als lening van hen aan ons via de notaris vastgelegd en ondertekend door zowel mijn ouders als hem en mij.
Strekking was dat wij elke maand de rente van hun extra hypotheek zouden betalen aan hen. Mijn ouders hebben vervolgens zelf dit bedrag weer geschonken aan ons op kwartaalbasis.

We zijn nu 3 jaar verder, liggen in scheiding en nu is er een meningsverschil met betrekking tot deze ouderlijke lening.
Ik moet partneralimentatie gaan betalen aan hem omdat hij nog steeds geen baan heeft. In de draagkrachtberekening voor de alimentatie is de lening door mijn advocaat meegenomen. Hij gaat hier echter niet mee akkoord, met kortweg de volgende redenatie: Aangezien mijn ouders het betaalde rentebedrag bijna altijd hebben teruggestort als schenking, vindt hij dat dit bedrag niet in de berekening meegenomen mag worden. (ofwel neem het bedrag niet mee in de berekening en de alimentatie voor hem valt hoger uit)

Ik ben echter van mening dat deze lening wel meegenomen dient te worden in de berekening, of het bedrag nou wel of niet wordt terug geschonken.
Ik wil niet dat mijn ouders ook financieel de dupe worden van de echtscheiding, daarom wil ik de schuld graag zelf op me nemen en afbetalen, echter hier moet ik wel de ruimte voor houden. Daarmee heeft mijn partner daarna ook geen omkijken meer hiernaar. (als ik dit niet in de berekening meeneem, betaal ik meer alimentatie, houd ik niet genoeg over voor de volle schuld af te betalen aan mijn ouders en zal hij ook de helft aan mijn ouders moeten blijven betalen (ofwel, als hij dan moedwillig niks betaalt, zijn mijn ouders de dupe/betalen zij indirect ook alimentatie aan hem).

De lening is zoals gezegd notarieel vastgelegd en ondertekend door ons vieren en is in principe een structurele kostenpost, de schenking is niet vastgelegd en is een keuze van mijn ouders, niet van ons (ja we waren er blij mee, het kwam goed uit en we hebben het niet geweigerd).
Deze schenking is niet structureel en zal mogelijk, gezien de leeftijd van mijn ouders (wegvallen van deel van inkomen door bereiken pensioengerechtigde leeftijd) zeer binnenkort ook niet meer gaan gebeuren.

Hoe zit dit nu precies, mag deze lening mee in de berekening of juist niet omdat het bedrag meestal is terug geschonken?

Alvast bedankt,
JdR

maandag 10 februari 2014