Overbedelingssom

1 reactie

In 2010 heeft mijn inmiddels ex-echtgenoot besloten onze gezamenlijke koopwoning te verlaten en heeft aangegeven te willen scheiden. We waren in gemeenschap van goederen gehuwd.
Kort daarop heeft hij (met door hem geleend geld bij een privé-persoon, dus geen bank of soortgelijke officiële hypotheekverstrekker) een nieuwe woning voor zichzelf gekocht. Mijn ex-echtgenoot heeft destijds een getekende verklaring opgesteld waarin hij heeft aangegeven dat ik niet verantwoordelijk zou zijn voor de door hem aangegane lening.

Op 22 juni 2011 is door de Rechtbank in Den Haag de scheiding uitgesproken. Ons gezamenlijke huis is niet lang daarna verkocht en alle formaliteiten daaromtrent zijn op de
gebruikelijke wijze afgehandeld.

Tot zover is er niets aan de hand.

Begin deze maand heeft mijn ex-echtgenoot zijn destijds gekochte woning verkocht en vandaag ontving ik van de notaris van mijn ex-echtgenoot een volmacht die ik dien te tekenen. In deze volmacht staat onder meer dat aan mij geen "overbedelingssom" zal worden voldaan.
Ook heeft mijn ex-echtgenoot mij hiervan telefonisch op de hoogte gebracht en voegde eraan toe dat "het appartement eigenlijk tot de gemeenschap van goederen behoort maar eigenlijk ook weer niet".

Ik heb geen verstand van juridische zaken (ik weet daarom ook niet eens wat er met de term "overbedelingssom" word bedoeld) en heb hierdoor tijdens de scheidingsprocedure menig veer moeten laten. Ik ben daarom ook erg sceptisch geworden en mijn vertrouwen in anderen is tot het nulpunt gedaald.

Mijn ex-echtgenoot heeft het appartement gekocht ten tijde van ons huwelijk dat in gemeenschap van goederen was gesloten. In de scheidingsprocedure is dat appartement niet ter sprake gekomen en ik heb er ook helemaal niet meer aan gedacht dat ook dit appartement in feite van ons beide was.

Kunt u mij op weg helpen? Ik heb het idee dat mij weer een loer gedraaid gaat worden en dat wil ik graag voor zijn.

donderdag 13 september 2012