Wel of geen kinderalimentatie?

6 reacties

Ik kom er, door de vele verschillende regels en ingewikkelde situatie, niet uit of ik nu wel of geen kans van slagen maak met het aanvragen van kinderalimentatie.

De situatie toen:

- in oktober 2007 ben ik uit elkaar gegaan en is de echtscheiding aangevraagd.
- Mijn ex-man had een minimum inkomen, ik had geen inkomen.
- We hebben samen 3 minder-jarige kinderen van toen 2,4, en 6 jaar oud.
- Mijn ex-man is in de huurwoning blijven wonen met volledige inboedel, ik ben met de 3 kinderen elders gaan wonen en heb alleen de persoonlijke bezittingen zoals kleding meegenomen.
- Er was een huwelijkse schuld aan mijn ex-schoonvader van 8000 euro, welke per maand afgelost werd met 166 euro.
- Er werd een omgangsregeling getroffen waarbij de kinderen ieder weekeind bij mijn ex zouden zijn, alsmede de helft van de vakanties.

De echtscheiding werd oktober 2008 pas uitgesproken door de rechter, omdat mijn ex nergens reactie op gaf en weigerde naar zijn advocaat te gaan.

Tijdens de echtscheidingsprocedure is om kinderalimentatie gevraagd als voorlopige voorziening, maar mijn ex gaf een dit niet te kunnen betalen vanwege het aflossen van de schuld aan zijn vader. Tevens gaf mijn ex aan dat ik de helft van de huwelijkse schuld op mij moest nemen EN dat ik de kinderen moest komen brengen, omdat de reiskosten voor hem anders te duur zouden worden. De afstand tussen beide woonplaatsen bedraagt 10 km.

Uiteindelijk is afgesproken hij de huwelijkse schuld en de reiskosten volledig op zich zou nemen en er zolang geen alimentatie betaald hoefde te worden, waarbij de situatie na 4 jaar opnieuw bekeken zou worden (na 4 jaar zou de huwelijkse schuld immers afbetaald moeten zijn).

De situatie nu:

- We zijn inmiddels ruim 4 jaar verder sinds het begin van de scheiding in oktober 2007 en mijn ex aangaf geen alimentatie te kunnen betalen wegens de huwelijkse schuld aflossing. We zijn echter pas ruim 3 verder sinds de uitspraak van de scheiding. Vanaf wanneer geld nu deze 4 jaar? Vanaf het moment van uit elkaar gaan en het afzien van de voorlopige voorzieningen, of vanaf het moment van uitspraak?

- Ik weet via mijn ex-schoonvader dat mijn ex nooit een cent aan hem heeft afbetaald. Die 166 euro die hij per maand zou moeten voldaan, heeft hij dus nooit betaald en altijd in eigen zak gestoken. Hij heeft nooit een cent voor de kinderen betaald. Inmiddels zijn ze 7, 9 en 11 jaar oud.

- In heb inmiddels uitkomen uit eigen onderneming van 700 euro per maand. Mijn ex heeft een nieuwe baan, ik heb geen idee wat zijn inkomen is, maar dit zal minimaal het minimum loon zijn uiteraard.

- Ik ben hertrouwd, mijn huidige man heeft een full-time baan en wij hebben samen nog een kindje gekregen. Ik heb dus nu de volledige zorg over 4 kinderen, maar voor deze 4de hoeft mijn ex natuurlijk niet te betalen.

- Mijn ex heeft ook een nieuwe partner en woont reeds 3 jaar samen. De nieuwe partner van mijn ex werkt part-time, wat zij verdient weet ik niet. Ook zij hebben samen nog een kindje gekregen. Mijn ex heeft dus de zorg voor 1 kind.

- De originele omgangsregeling heeft eigenlijk nooit gewerkt. Mijn ex kwam de kinderen niet halen of dumpte ze bij zijn ouders. Uiteindelijk heb ik in september 2010 de hele omgangsregeling via de rechter af laten schaffen. De afspraak nu is dat mijn ex mag bellen om de kinderen te zien, maar doet dit helaas niet. Hij belt ze 3x per jaar (voor hun verjaardag) en heeft ze 2010 2x opgehaald voor een paar uurtjes. Verder horen ze helaas nooit wat van hem. Kosten voor de omgang heeft hij dus totaal niet.

Worden de inkomens van de nieuwe partners nu wel of niet meegerekend in de draagkrachtberekening? Gaan ze bij de draagkrachtberekening van mijn ex nu uit van alleenstaande of van gezin qua bijstandsnorm? De bijstandsnorm van een gezin ligt namelijk ongeveer even hoog als het minimum-loon. Als het inkomen van zijn partner niet meegerekend word, maar wel uit wordt gegaan van de bijstandsnorm voor gezinnen, dan heeft mijn ex bij voorbaat dus al geen draagkrachtruimte.

De eigen bijdrage die ik zal moeten betalen bij het opstarten van een nieuwe procedure bedraagt ruim 500 euro. Wij kunnen ook maar net rondkomen, dus dit is ons voor een enorm bedrag dat ik niet zomaar even kan missen. Ook het laten uitvoeren van een draagkrachtberekening is niet goedkoop. Ik zou dan ook graag weten of ik uberhaupt een kans van slagen heb of dat het bij voorbaat al een onbegonnen zaak is.

Alvast mijn hartelijke dank aan eenieder die me meer informatie kan geven.

zondag 8 januari 2012