Aansprakelijk stellen buren / woningcorporatie

6 reacties

Een verwaarloosde conifeer (> 12m hoog) bij de buren veroorzaakt overlast. Niet alleen door zon weg te houden, maar vooral door viezigheid die eruit komt. De buren houden nl. ook een 40-tal vogels (vnl. duiven). Voor onze buiten spelende kinderen is dit echt waardeloos! De boom staat nog geen meter van de erfgrens maar staat er al wel langer dan 20 jaar. De buren weigeren te rooien, noch te snoeien. Ook niet op verzoek van hun woningcorporatie. Ik weet dat we de overhangende takken aan onze zijde van het erf mogen snoeien. Maar mijn vraag gaat over aansprakelijkheid. De wortels van de boom veroorzaken nl. schade aan ons terras (sierbestrating komt omhoog), erfafscheiding en buitenmuren van het huis (scheuren). Bovendien is ook de veiligheid een issue, de boom komt ruimschoots boven onze hoge huizen uit en vangt daardoor veel wind. Bij elke storm houden wij ons hart vast...
Veiligheid gaat ons inziens toch boven verjaring van een boom... Wij zijn onthutst over het feit dat het juridisch niet mogelijk is om een veilige leefomgeving af te dwingen door zoiets als verjaring!
Dan de vraag over de aansprakelijkheid: Kunnen we de buren en/of de woningcorporatie aansprakelijk stellen voor:
- het snoeiwerk aan onze zijde (hiervoor zal een specialist ingehuurd moeten worden, aangezien de eerste takken pas op 4 meter hoogte zitten)?
- de geleden schade aan ons terras/huis?
- toekomstige schade (evt. bij omvallen van de boom)?
Alvast bedankt voor uw advies.

woensdag 11 mei 2011