Bewoner seniorencomplex veegt bladeren tegen schutting als hint

13 reacties

Hallo,

In oktober heb ik een hoekwoning woning gekocht met een slecht bijgehouden boom (Catalpa) in de achtertuin. Hiervan hingen de takken over het pad naast en achter mijn tuin. Uiteraard heb ik deze takken enkele dagen na het ontvangen van de sleutel netjes verwijdert zodat er weer normale doorgang is. Er zijn zelf een aantal buren aan de deur geweest dat ze zo blij waren dat dit weggehaald was.

Er lag ook een behoorlijke berg aan bladeren tegen mijn schutting aan en deze heb ik destijds ook netjes opgeruimd omdat de schutting op die plek aardig begint te rotten omdat deze constant vochtig is.

Grenzend aan mijn achtertuin is er een pad van 1.5 meter zodat mensen van de achtergelegen senioren woningen bij hun schuurtje kunnen komen. Dit pad is eigendom van het seniorencomplex.
Daar achter ligt een kleine tuin omgeven door schuurtjes van het seniorencomplex met een aantal bomen.
Ook enkele buren hebben bomen in de tuin om de inkijken van het seniorencomplex te verminderen en staan er een 2 tal bomen op gemeentegrond.

Maar na een week druk verbouwen ging ik de container aan de weg zetten en toen zag ik dat er weer een behoorlijke berg bladeren tegen de schutting aangeveegd waren.

Na het in de gaten houden hiervan viel mij op dat een bewoner van het senioren complex meerdere malen per week naar buiten komt, om de schuurtjes heen loopt, een bezem pakt uit een van de schuurtjes en druk bezig gaat om alle bladeren die er zich bevinden in de verschillende paden rondom mijn huis bij elkaar veegt en deze vervolgens tegen mijn schutting aan veegt.

Ik heb deze bewoner aangesproken om te vragen of hier een gedachte achter zat plus het feit dat hierdoor mijn schutting veel sneller aan het einde van de levensduur is.
Ik kreeg als antwoord dat de boom in mijn tuin het grootst was en dat ik maar moest zorgen voor het afvoeren van al deze bladeren in de buurt.

Hier was ik het niet mee eens en heb haar vriendelijk gevraagd om in het vervolg zelf de bladeren in de groene-container van het seniorencomplex te deponeren. Het ophalen van GFT afval is immers gratis en de container bij het seniorencomplex is een behoorlijk stuk groter dan de kleine 80liter die ik heb.
Als reactie kreeg ik “geen denken aan”, de bezem werd teruggezet en ze ging weer naar binnen.
Ook een 2e maal aanspreken mocht niet baten.

Na wat zoeken op Google kwam ik het volgende stukje tegen:

Artikel 5:37 Burgerlijk Wetboek geeft aan dat de eigenaar van een erf onrechtmatig aan eigenaren van andere erven hinder mag toebrengen. Normale hinder en dus niet onrechtmatig, zoals het vallen van bladeren tijdens de herfst in naburige erven, moet geduld worden. Naar maatschappelijke normen is dit namelijk aanvaardbare hinder.

Dit is een mooi helder stukje alleen hierin staat echter niet vermeld wie er zorg moet dragen voor het opruimen van deze bladeren, ze zijn immers op de grond van het seniorencomplex gevallen. De bladeren die van de boom van mijn buren in mijn tuin vallen ruim ik zonder problemen op aangezien ze in mijn tuin liggen.

Ik vind het persoonlijk maar een vreemde zaak om alle bladeren uit de buurt tegen de schutting van de buurman aan te vegen met als stille hint, hier.. ruim maar op.

Kunnen jullie mij hierin adviseren?

Alvast bedankt!

maandag 8 december 2014