Bomen in tuin van eigenaar bedrijfsruimte begane grond

2 reacties

Beste allemaal. Graag ontvang ik wat informatie over de volgende kwestie:

Ik ben eigenaar van een appartement op 3 hoog. Mijn onderbuurman is eigenaar van het appartement onder mij en op de begane grond is een winkel gesitueerd met weer een aparte eigenaar.

Nu staat er een aantal hoge bomen in de tuin (van de winkel, niet toegangbaar voor mij en mijn onderbuurman) die mijn onderbuurman het liefste wilt laten rooien of snoeien. Mochten wij de vergunning krijgen dan worden er één of twee bomen gerooid en de anderen gesnoeid. In principe is er geen sprake van een conflict, aangezien alle drie de leden van de VvE (inclusief ikzelf) het er mee eens zijn dat er iets aan de bomen gedaan mag worden. Echter zijn de bomen voor mij geen probleem (Ik heb alle lichtinval op verdieping 3 en 4). Mijn onderbuurman wilt ze echter erg graag verwijderd en/of gesnoeid hebben gezien zijn balkon in de schaduw verdwijnt. Ook de eigenaar van de begane grond vindt het wel prettig als de tuin van de winkel weer wat meer gefatsoeneerd is. Het pand is gesitueerd op een perceel belast met erfpacht.

Mijn vraag: Wie draagt hier de kosten van rooien(/snoeien)? Is dat: de VvE, de eigenaar van de winkel, mijn onderbuurman waarvoor het probleem het grootste is of een combinatie hiervan?

Artikel 31 (lid 1) in het modelreglement (2006) geeft het een en ander aan, maar ben niet helemaal zeker. Vooral omdat het eigenlijk het probleem van mijn onderbuurman is en niet van de eigenaar van de tuin.

Bedankt!

donderdag 13 maart 2014