Boom drastisch gesnoeid zonder toestemming

2 reacties

Beste lezer,

Laat ik voorop stellen dat ik geen ruzie wil met mijn bovenbuuurvrouw. Ik ben op zoek naar een oplossing waar iedereen vrede mee kan hebben, maar ik zou wel graag willen weten hoe ik er juridisch voor sta.
In maart hebben mijn partner en ik een huis in Amsterdam gekocht, met voor- en achtertuin. Terwijl wij nog aan het verbouwen waren, wilde de bovenbuurvrouw (2 hoog) graag komen vertellen wat ze allemaal had gedaan in de voortuin toen er nog niemand in het pand woonde. We hebben haar bedankt voor de goede zorgen en verteld wat onze plannen voor de tuin zijn. Ze vroeg zich ook af wanneer de dode tak, die ter hoogte van haar raam hing, gesnoeid ging worden. Omdat wij ook nog een vloer moesten leggen en bij de verhuizing de tuin niet de hoogste prioriteit had gekregen, hebben we gezegd dat we dat later zouden bekijken.
2 weken geleden hoorde ik de buurvrouw met een andere buurvrouw overleggen over de boom. De boom die volledig op ons grondgebied staat. De man van buurvrouw B had wel een zaag en die wilde wel de dode takken eraf zagen. Ik zei dat ik er een hovenier naar wilde laten kijken en het met mijn partner wilde overleggen. De buurvrouw wilde hier niets van weten. "De boom is toch dood, ooit moet hij eruit." Ik zei nogmaals dat ik niet zomaar wilde gaan zagen. We konden wél een keer overleggen en als we daarna besloten om er inderdaad wat af te halen, dan zou dat eventueel (!) kunnen. De tak waar de buurvrouw zich het meest aan stoorde was overigens al half ingezaagd en er groeiden geen bladeren meer aan. Later bleek dat zij die zaagsnede in het verleden had gemaakt, maar het blijkbaar niet af kon maken en ze heeft het zo laten zitten.
Vorige week werd ik gebeld, terwijl ik op kantoor zat. De buurvrouw melde dat ze samen met de man van buurvrouw B, de boom had gesnoeid. Vol verbazing vroeg ik haar waarom ze dat had gedaan; ik had immers geen toestemming gegeven. Ze schrok en zei dat ze alle verantwoordelijkheid op zich neemt. Eenmaal thuis gekomen, zag ik dat de hele rechterhelft van de boom op straat lag. Niet eens bij de afvalcontainers, nee, voor onze deur op straat. Ik schaamde me dood voor de troep. De takken zijn zonder enig inzicht afgezaagd en een aantal planten in de tuin zijn geknakt, waarschijnlijk omdat er takken op zijn gevallen of doordat er iemand op is gaan staan. We belden aan bij de buurvrouw, maar zij deed niet open. Buurvrouw B deed wel open, maar had eigenlijk niet meer te zeggen, dan dat buurvrouw A had gezegd dat het mocht.

Eerder die dag zei A aan de telefoon: Ik neem alle verantwoordelijkheid op me. Nu is mijn vraag, wat dat in moet houden.
Kan ik hovenierskosten op haar verhalen? Ik meen dat in Amsterdam het zomaar snoeien van een boom ook niet toegestaan is; kan ik een eventuele boete zomaar naar haar doorsturen?

De boom staat overigens voor in de voortuin, dus aan de straatkant, dus zo'n 2 a 3 meter van de gevel. Er hingen geen takken tegen haar raam, o.i.d. Ze vond het alleen niet mooi voor haar uitzicht..

Groeten, Kida

maandag 22 september 2014