Boom kappen: rechten en plichten huurder en woningbouw?

11 reacties

Goedendag,

Wij zitten al lange tijd in conflict over een boom met onze buren, en weten steeds niet goed waar we staan, dus ben wel benieuwd wat mensen hierover weten?

Mijn neef woont al lange tijd (zeker 10 jaar) op zijn huidige adres, waar een grote boom in de tuin staat sinds hij daar is komen wonen. 2 buren klagen regelmatig over deze boom, ivm licht en uitzicht ontneming. Zij zijn beide echter daar komen wonen toen die boom er al stond (en ook zo groot was), en hebben dus het huis gehuurd wetende dat die boom er is en evt licht ontneemt. Mijn neef heeft altijd geweigerd te boom weg te halen, omdat hij hem zelf wel mooi vind, maar aangegeven dat de buren mogen snoeien wat zij vervelend vinden en waar zij van eigen tuin / balkon bij kunnen. Wegens vele klachten heeft ook de woningbouwvereniging zich er meerdere malen mee bemoeid en gevraagd of zij de boom mochten laten kappen, maar zonder toestemming hebben zij de boom nooit weg mogen halen. Wel is er een keer een hoveniers bedrijf geweest om te snoeien.

Nu, vele jaren later, heeft mijn neef besloten zijn tuin te gaan verbouwen, en ook wegens de constante klachten en daardoor ontstane conflicten met de buren, heeft hij besloten dat hij toch de boom weg wilt. (de wortels lopen onder het terras door wat de stenen omhoog duwt etc. en de conflicten beginnen langzamerhand op pesterijen en bedreigingen uit te lopen wat niet erg fijn wonen is). Hierop heeft hij de woningbouwvereniging gecontact met de vraag of zij de boom weg willen halen, aangezien zij dat al jaren op last van de buren willen doen.
Als reactie hierop kreeg hij een brief binnen waarop staat dat hij zelf verplicht wordt de boom te laten kappen op eigen kosten, en dat zij anders juridische stappen gaan ondernemen.

Wij vinden dit nogal vreemd, aangezien er al zeker 10 jaar gedoe is rond die boom (en ook daarvoor al met de vorige huurders) en ze hem nooit tegen zijn wil weg hebben kunnen halen (dus juridisch niet sterk staan lijkt mij dan), en nu ineens wordt er gedreigd en zou hij op eigen kosten de boom weg moeten halen. Ons idee is echter dat de boom officieel eigendom is van de woningbouwvereniging aangezien hij hem niet zelf heeft geplant (in de regels van het huurcontract staat alleen dat zelf geplante bomen niet langer mogen worden dan ... meter), en dat als hij gekapt wordt dat dus voor rekening van de woningbouwvereniging moet komen. (natuurlijk, als zij het niet zouden willen, dan is het ons pakkie an, maar aangezien zij het al jaren wel willen om de buren hun zin te geven....).

Heeft iemand hier verstand van en enig idee hoe sterk of zwak zij juridisch staan, en wat zowel onze en ook hun rechten en plichten zijn? (naast het onderhouden van je tuin, dat gebeurt gewoon en staat los van de boom, hij heeft geen gevaar op omvallen of iets dergelijks, het is puur overlast van de naalden, de zon etc.)

Hoor het graag, dan weten we hoe serieus we dit dreigement moeten nemen en hoe we hier verder mee om kunnen gaan.
Wat mij betreft: boom niet weg: wij blij. boom wel weg op hun kosten: iedereen blij...

zaterdag 6 september 2014