boom van meer dan 20 meter die scheef staat richting ons huis

3 reacties

Beste,

Op iets minder dan twee meter van ons schuurtje staat een boom van meer dan 20 meter. Deze staat er al meer dan 30 jaar dus in principe mag hij blijven staan ivm verjaring(?!). Het probleem is echter dat de boom steeds meer richting ons huis begint te hellen en wanneer het hard waait voelen wij en onze zij buren zich niet meer veilig. Wanneer deze boom om zou vallen in de richting waar de boom nu naar toe helt zou dit namelijk betekenen dat de boom recht in onze slaapkamers valt. Dit baart ons toch best wel zorgen. Nu zijn we naar de eigenaar van de boom gestapt alleen die wil niet van de boom af. Hij stelt dat de boom er al langer staat dan het huis waar wij in wonen en dat hij 3(?!) jaar geleden de boom nog heeft laten onderzoeken door een deskundige, die zei dat de boom nog gezond is. De boom mag van hem enkel verwijderd worden wanneer wij alles zouden betalen en er ook een grote nieuwe boom zouden laten planten. Een nieuwe boom vinden wij namelijk prima want wij willen gewoon van die gevaarlijke boom af. Wij zijn echter van mening dat het niet reëel is dat wij voor deze kosten op moeten draaien, aangezien dit best wel een dure grap kan worden. Nu vraag ik me af hoe dit rechtens geregeld is.

Verder zijn we bang dat wanneer deze boom door een storm om zou vallen wij op moeten draaien voor de schade, aangezien er bij het omvallen van bomen sprake is van schuldaansprakelijkheid en niet van risicoaansprakelijkheid. Kan hij aan deze schuldaansprakelijkheid ontsnappen doordat hij 3 jaar geleden een deskundige de boom heeft laten controleren.

De takken van deze boom hangen over onze grond, geven vrij veel overlast(het dak van het schuurtje ligt bijna altijd vol met dennenappels en naalden afkomstig van de boom) en ook houdt de boom veel zon tegen. Deze punten zijn voor mij niet heel erg, maar ik dacht dat ik hier mee wel misschien mijn positie sterker kan maken. Wanneer ik de buurman namelijk de overhangende takken laat snoeien gaat dit hem waarschijnlijk best wel wat geld kosten.

Dit was het wel zo'n beetje. Ik ben erg benieuwd of deze boom op zijn kosten verwijderd kan worden. Wanneer u aanvullende informatie nodig hebt lever ik die graag.

dinsdag 24 december 2013