Catalpa bomen planten aan voorgevel van appartement: hindernis uitzicht op balkon.

25 reacties

Samen met onze buurman vormen we een Vereniging van Eigenaren. Het gebouw telt een appartement aan de begane grond met een tuin en een tweede appartement op de tweede en derde verdieping met een balkon. Aan de voorgevel van het huisgebouw heeft onze buurman twee catalpa bomen. Toen we kwamen wonen vroegen we of deze bomen zouden nog groot worden. Toen zei hij van niet. Twee jaar verder groeiden deze bomen enorm: ze waren net zo hoog als het randje van het balkoon, waardoor onze geraniums verhinderd werden. We zijn drie jaar verder en hoewel de bomen het afgelopen jaar tot de kroon zijn gesnoeid, blijven ze best hoog en breed voor ons gevoel. Vooral omdat ons uitzicht is op een hertenkamp, waar de dieren langskomen als we ze voeren (groeten schil, enz.).

De bomen fascinatie van onze buurman stopt niet bij deze catalpa bomen. Zonder overleg (of toestemming van de vergadering: VVE) heeft hij een stuk van de hek van zijn tuin vervangen door wielgbomen. Deze groeien enorm veel, waardoor ik verhinderd word met het uitzicht vanuit mijn balkoon. Ik heb begrepen dat de wet wel het zonnelicht als 'recht hebben tot' beschouwt, terwijl het uitzicht niet. Ik vraag me af wat van toepassing is in een vereniging van eigenaren. Volgens de splitsingsakte staat: "Het is een eigenaar of gebruiker zonder toestemming van de vergadering niet toegestaan veranderingen aan te brengen in de gemeenschappelijke geddelten en de gemeenschappelijke zaken, ook als dee zich in de privé gedeelten bevinden. Aan het verelenen van de toetstemming kunnen voorwaarden worden verbodnen en tevens worden bepaald dat de toestemming weer kan worden ingetrokken." Het feit dat hij de wielgbomen heeft geplant in de plaats van de hek zonder overleg/ toestemming zit mij dwars, vooral omdat ik nu te kampen heb met een uitzicht die alleen maar naar zijn bomen is.

Ik heb hierover mijn buurman op de hoogte gebracht en hij zei de wielgbomen te willen onderhouden, maar is niet bereide ze te verwijderen. Tot nu toe heb ik weinig initiatief van zijn kant gezien om me tegemoet te willen komen. Een keer per jaar snoeien maakt niet dat de hoogte van deze bomen op 1.80 meter blijft.

Kunt u mij laten weten wat mijn rechten en plichten tegenover deze zaak zijn: catalpa bomen die te hoog zijn en de wielgbomen ipv hek?

dinsdag 20 augustus 2013