Commercieel gebruik van erf/tuin in beschermd stadsgezicht

5 reacties

Is het zomaar toegestaan om erven, tuinen commercieel uit te baten?

In het onderhavige geval gaat het over een rijksmonument, volledig gelegen in beschermd stadsgezicht waarbij de bestemming 'Centrum' is en waabij in de bebouwing/bestemming zelf, detailhandel en perifrere handel plaats vindt, wat nu uitgebreid gaat worden naar de erven en tuinen toe. Hetgeen uitsluitend private binnentuinen zijn.

Het bestemmingsplan geeft aan dat deze aangewezen gronden (Centrum) mede bestemd zijn voor tuinen, erven, paden, etc. ten dienste van de bestemming. Tevens geeft een artikel mbt beschermd stadsgezicht aanvullend aan dat de aangewezen gronden secundair bestemd zijn voor de doeleinden van de onderliggende bestemmingen.

Wat houdt dat precies in? Mijn uitleg zou zijn: primair staat het belang van het beschermd stadsgezicht en dat de erven uitsluitend ondersteunend voor de functie van de bebouwing mogen zijn maar niet gelijk aan de functie van de bebouwing zelf = commerciele activiteit.

En hoe speelt het belang van belendende bewoners in deze zaak? De bewoners die al eeuwen lang hun privacy hebben kunnen vinden in de private achtertuinen, zien nu hier een inbreuk op worden gemaakt.

Wie heeft advies, wie kent hierover jurisprudentie?

donderdag 15 juli 2010