eis om bomen binnen 1 maand te kappen

5 reacties

Ik heb vorige week vrijdag een brief gekregen van de woningbouwverening waarvan ik al sinds 1988 mijn huis huur met het verzoek om binnen 4 weken 2 bomen te kappen uit mijn tuin. Het betreft hier een berk en een den die in 1976 geplant zijn door de vorige bewoners. De bomen hebben een behoorlijke hoogte, denk hoger dan 10 meter. Zij hadden ongeveer deze hoogte toen ik de woning ging huren.

Mijn achterbuurman, die ook huurt van dezelfde woningbouwvereniging, hij woont ongeveer 17 jaar in zijn huis, vindt het vervelend dat hij blaadjes en takjes moet vegen. Hij heeft het er een aantal jaren geleden al eens met mij over gehad, hij kende wel iemand die de bomen wilde kappen, maar de bomen geven in mijn tuin schaduw en ik ben gewend/gehecht aan de bomen.

Mijn wederzijdse buren zijn ook niet altijd blij met naalden en blaadjes maar vinden de schaduw die ze hebben een aantal uren, precies in de middag heel fijn ivm kleinere kinderen. Men beredeneerd ook van we zitten al tussen 2 snelwegen beklemd, we zijn blij dat er nog natuur in de omgeving is. De eis komt alleen van de achterbuurman, hij heeft trouwens geen last van dat de bomen zon wegnemen, dit ivm ligging van zijn huis ten opzichte van de bomen.

De bomen zijn in 1976 vrij dicht naast elkaar geplant. De Berk, staat minder dan 1 meter van mijn schutting vandaan. Er zit nog wel een brandgang tussen van ruim 1 meter.

Zoals ik uit de brief van de woningbouwverening kan lezen zijn ze naar de bomen komen kijken, (ze zijn niet bij mij in de tuin geweest) de ene boom (de Spar) is doordat de 2 bomen vrij dicht bij elkaar geplant zijn wat scheef gegroeid. Zij zeggen nu dat de boom gevaar kan opleveren voor de huizen en dat de bomen burenoverlast veroorzaken ivm losvallende blaadjes en zon.

Mijn vraag is mag de woningbouwvereniging eisen dat ik beide bomen binnen 4 weken laat rooien? Zoja, zijn de kosten dan voor mij? Moet ik iemand inschakelen om de bomen te laten beoordelen op hun gezondheid? ZO ja, zijn deze kosten ook voor mij? Mag je de bomen zomaar kappen zonder daar van de gemeente een vergunning voor te krijgen?

Ik hoop dat ik hier wat meer over dit probleem te weten kom.

maandag 27 augustus 2012