Kan ik een Berkenboom van de buren, die binnen 2 meter staat van onze erfafscheiding, 30 jaar oud, laten kappen en/of aangerichte schade verhalen?

3 reacties

Hallo,

een 10 meter hoge berk staat al zo'n 30 jaar bij de buren. Deze boom wordt nu écht een plaag voor ons. De boom staat op 50 centimeter van de erfafscheiding, dus te dichtbij, maar staat er al, zoals gezegd, méér dan 30 jaar.
Een aantal malen per jaar zijn bij ons de dakramen totaal verstopt en krijgen we doordaar water in de slaap-, badkamer(s) met als gevolg enorme schimmels in deze kamers, dit allemaal door rotzooi, die van deze berk af komt..
De dakgoot, die aan de kant van de buren ligt en waar ik nagenoeg niet bijkan, omdat ik de grond van mij aan die kant in onderhoud heb gegeven aan de buren (ongeveer 15 jaar geleden), zit om de paar weken helemaal dicht. De buurman zou hier op letten en deze geregeld schoonmaken, maar heeft dat al 2 jaar niet gedaan. Dus ik maar weer even over de poort (die ze altijd afsluiten) geklommen om mijn goot via hun terrein schoon te maken.
Deze zat over een lengte van 30 meter weer helemaal nokkie vol. De rotzooi heb ik omlaag in de tuin gekieperd.
Vorig jaar heb ik voor méér dan 1000 Euro het dak van de aanbouw moeten laten verschonen en repareren, omdat het pannendak helemaal verstopt zat met "Berkenafval" en hierdoor op tientallen plaatsen doorlekte.
Al 2 keer heb ik de laatste jaren gevraagd de boom te (willen/laten) kappen, maar dat willen de buren niet.
Een tijd geleden hebben dakdekkers, die bij mij een afvoer van de verwarmingsketel moesten plaatsen op ons dak met toegang via de buren, die een maand op vakantie waren, met mijn goedkeuring een aantal takken van de berk gehaald, die over mijn dak groeiden en op het dak en in de goot hingen. Ook hebben ze toen een dikke tak die naar de buren (in hun eigen tuin) wees eraf gehaald met mijn goedvinden, omdat de boom anders een afzichtelijk aanzien zou hebben. De boom ziet er nu weer normaal uit, maar de buren hebben hier problemen mee.
Kan ik juridisch gezien de boom op termijn laten kappen (welke procedure volgen), want ook de muur van onze achterbouw begint nu door het steeds omvangrijker worden van de stam en wortels te scheuren?
Kan ik anders, indien kappen juridisch niet kan, de schade (Schimmel op slaap-, badkamer(s), Scheuren in de muur van de achterbouw, Lekkend dak verschonen en "repareren"), die deze Berk rechtstreeks veroorzaakt verhalen op de buren (en/of overheid)?
Kan ik de grond aan de zijde van de buren, die ik hun 15 jaar geleden in bruikleen gaf, juridisch gezien per direct terugclaimen (op welke termijn)?

vrijdag 28 januari 2011