Kan ik tot 5 meter overhangende takken terugsnoeien - ook al worden de bomen "onevenwichtig" maar zullen ze daar niet aan dood gaan.

12 reacties

Het betreft een 4-tal flinke bomen, elke ca. 10 meter hoog. Ze staan al meer dan 20 jaar tegen de erfgrens binnen de 2 meter en op zich hebben wij er - ondanks de zeer ruime bladval, weinig zon enz. - weinig problemen mee. De buurman onderhoudt de bomen niet of nauwelijks en wij hebben uit wat onderzoek begrepen dat wij zelf mogen terugsnoeien tot de erfgrens, echter zodanig, dat het voortbestaan van de boom geen gevaar loopt.

We zijn bereid dat te laten doen door een specialist. Deze heeft echter aangegeven dat - als de buurman zijn kant niet doet c.q. laat doen - de bomen "onevenwichtig" worden. Ze zullen daar niet aan dood gaan, maar goed is het niet voor de bomen en mooi is anders. Volgens de specialist is het beter als de bomen in hun geheel gesnoeid worden gesnoeid en dat heeft ook onze voorkeur. Maar de buurman wil daar niet aan meewerken. Ca. 2 jaar geleden hebben wij aangeboden de helft van de kosten (toen geschat op ca. € 1.000,- ) voor onze rekening te willen nemen. Daar is hij niet op in gegaan. Wel heeft zijn schoonzoon toen - op ons aangeven - een aantal takken verwijderd en hij heeft nu aangegeven, dat wij onze verdere rechten toen verspeeld hebben. Volgens ons slaat dat nergens op.

De vraag is dus: Kunnen wij gewoon terugsnoeien - ook al worden de bomen "onevenwichtig" maar zullen ze daar niet aan dood gaan en ligt de verdere aansprakelijkheid m.b.t. het voortbestaan van de bomen bij de buurman?

donderdag 15 september 2011