klimop (Hedera) van de buren groei tegen mijn muur / dak en overkapping

0 reacties

Goedendag

De muur van mijn woning staat op de erfgrens en in het verlengde hiervan is een muur geplaatst (+/-30 jaar terug) op de muur is een steun en naald (glazen punt) geplaatst voor een overkapping. Ik heb via mijn dak +/- 25 cm hedera welke tegen de glazen naald aan groeit verwijderd. De buren waren verontwaardigd omdat zij het mooi vinden als de hedera (klimop) de naald bedekt. De naald is trouwens ondoorzichtig. voorts groeit de hedera tegen de muur van mijn woning en overwoekerd de goot en kruipt onder het pannendak.

Daar de buren mij verzochten dit niet zonder toestemming te doen heb ik voorgesteld een plaat (doorzichtig) tegen mijn muur te plaatsen zodat mijn overkapping geen beschadigd kan worden door de hedera. De buren heb ik 2 weken later vermeld dat ik hier op terug kom omdat ik de begroeiing van de hedera met zijn overwoekering zie als potentiële schademaker van de overkapping (verf) en ontsiering door de haartjes van de hedera. De hedrera is trouwen binnen 3 weken alweer op de overkapping aan het groeien.

Tevens ben ik niet content met alle materialen die in mijn muur met spijkers en boorgaten geplaatst zijn om de hedera te geleiden. mag dit zomaar?

De buren heb ik aangesproken op het herzien van mijn voorstel. De buren wilden dan zelf iets aan mijn muur bevestigen om de hedera te laten groeien. Ik vermelde dat het monteren van enige constructie aan mijn woning ik niet accepteer en dat de huidige bevestigingen ik wel geneigd ben te gedogen maar dat schade door lekkage ik wel bij de buren ga verhalen. Is gedogen een risico voor schade welke ontstaat?

De buren gaven wel aan "regelmatig de hedera te snoeien maar thans groeit deze behoorlijk ver onder het pannendak.

Mijn vraag is nu, welk recht heb ik en welk recht hebben de buren. Met dit handvat wil ik in dialoog gaan met de buren.

let wel! we hebben nog geen conflict en ik wil in overeenstemming tot elkaar komen waarbij mij eis wel is, de hedera niet op of tegen mijn overkapping te laten groeien. kan ik dit?

Matthieu

zaterdag 4 oktober 2014