Mijn buren hebben bomen van 5 meter die boven mijn schutting uit steken.
Mijn buren hebben een paar jaar geleden een pergola boven op de schutting geplaatst en vol laten groeien met klimop.
Ik heb aangegeven dat ik daar niet gelukkig mee ben en dat ik die pergola weg wil hebben omdat ik nu alleen maar schaduw in mijn tuin heb. Het antwoord die ik kreeg was dat de buurman allergies is voor dakpannen van de huizen schuin naasaaibare en dat hij privacy wilt hebben. Ik zei dat ik hier niet blij mee was en als antwoord daarop vertelde hij dan neem ik een uitbouw. Ik dacht toen ja het zijn je buren en laat maar zitten. Elk jaar weer kon ik de bergen met klimop tussen mijn schutting vandaan knippen. Nu afgelopen jaar zie ik tot mijn verbazing 5 boompjes boven de pergola uitsteken dit houd in dat ik een schutting heb van 1,80 met een meter pergola erboven op en nu steken daar 5 bomen boven uit dus de afscheiding van de tuin is denk ik al 5 à 6 meter hoog. Ik moet nu voor een beetje zon echt in een hoekje van de tuin zitten om maar überhaupt wat zon te zien. De bomen staan nog geen 30 cm van de schutting vandaan.
Wat kan ik hier nu mee? Ben echt woedend maar wil geen ruzie maar wat zijn de eventuele stappen die ik kan nemen? Kan ik iemand inschakelen om dit probleem op te lossen en wat zijn de eventuele kosten ? En zijn deze kosten voor mij of kan dit verhaald worden op mijn buurman?
staat de schutting op de erfgrens??? zo ja ben u beiden verantwoordelijk voor het opruimen van bladeren etc.Zie ook omgevingsloket in uw gemeente over de regels van het hebben van schuttingen begroeing en de hoogte zowel aan de voorkant of achterkant van de woning.
Staan de bomen twee meter uit de erfscheiding..of zijn het coniferen? die door verschillende regels bij gemeentes als struiken worden beschouwd en dan maar 50 cm uit de erfscheiding mogen staan. U bent dan zelf verplicht als ze over uw gedeelte groeien ze zelf te onderhouden zodanig dat u ze geen schade brengt wat tot afsterven kan leiden en dan bent u aansprakelijk.
Als u niet tot een goede oplossing kan komen door er samen over te praten u ongenoegen uiten dat er zon wordt weggenomen.. op deze manier wat rekening met elkaar te houden , het te bepraten met hulp van de buurtbemiddeling? .. ik geef maar iets aan. Zulke zaken lopen zo uit de hand. Dan is de vraag nog wat ik niet uit uw verhaal kan opmaken, betreft het een huurwoning? of eigen bezit.......bij huur kunt u altijd de verhuurder inschakelen ( als ze daar zin in hebben)
Kosten bij de bemiddeling is er niet, eventueel bent u aangesloten bij bureau rechtshulp?
Prive mag iedereen hebben maar daar zijn regels aan gebonden en die zijn er niet voor niets....uitbouw zegt een buurman dan wat voor uitbouw?, steen, hout? hoeveel mag er bebouwd worden op een stuk grond. er zijn allemaal regels die u kunt zoeken in uw gemeente.
Doe dat van te voren voordat het uit de hand loopt en er handgemeen komt of iets dergelijks. Mensen hebben tegenwoordig nogal een zeer zeer kort lomtje?
succes.
Als zowel u als uw buren zelf eigenaar zijn van het perceel, mag een muur of schutting in beginsel maximaal 2 meter hoog zijn. Dit kan anders zijn door plaatselijke regelgeving zoals een APV van de gemeente of door plaatselijke gewoonten. Ook mogen bomen in beginsel niet dichter dan 2 meter van der erfgrens staan. Ook dat kan anders zijn door plaatselijke regels (APV of Bomenbeleid) of gewoonten. Of de bomen en de pergola er mogen staan kan dus niet zomaar worden gezegd. Misschien moet u daar eerst deskundig advies over inwinnen. Als u ruzie wilt vermijden is het noodzakelijk om alles in goed overleg te doen. Mocht het niet in overleg lukken, dan kunt u het misschien eisen bij de rechter. Over het algemeen blijft u (veel) kosten houden voor zo'n procedure ook als u wint. Dit kan anders zijn als u in aanmerking komt voor een toevoeging (pro deo) of verzekerd bent voor rechtsbijstand.
- Er bestaat geen plicht voor onderhoud van andermans boom, ook niet als takken over uw perceel hangen;
- Een conifeer kan een boom zijn of een struik. Dat hangt af van de stamdikte, de vorm en de hoogte.
J. van Zinderen
www.bomenrecht.nl
Bomen moeten minimaal 2 meter uit de erfgrens met buren worden geplant.
Hagen, coniferen, heggen en heesters moeten minimaal 50 centimeter uit de erfgrens met buren worden geplant.Indien dit in het APV anders beschreven is dit niet rechtsgeldig, bepalend is het BW art.42 lid 2. M.b.t. de hoogte van de schutting mag deze niet hoger zijn dan 2 mtr. De pergola op de schutting is naar mijn mening niet toegestaan. Op deze manier kun je een schutting wel 12 meter hoog maken.
De reactie van Keukenschouw is niet geheel juist. In beginsel is de 2-meter grens van artikel 5:42 lid 2 geldend. In datzelfde lid staat echter ook dat hiervan kan worden afgeweken bij verordening of een plaatselijke gewoonte. Een kleinere afstand dan 2 meter in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) is dus wel degelijk rechtsgeldig. Overigens gaat de eis van de 2-meter grens ook niet op bij:
- verjaring na 20 jaar,
- toestemming of andersluidende onderlinge afspraken,
- geweigerde kapvergunningen,
- bomen die niet hoger zijn dan de scheidsmuur,
- etc.
De 2-meter grens van artikel 5:42 lid 2 is dus zeker niet zo hard als soms wel wordt gedacht.
J. van Zinderen
www.bomenrecht.nl
Een APV is een 'huishoudelijk reglement' van de gemeente. Indien een civielrechtelijke procedure zal worden aangespannen tegen de gemeente zal het APV het altijd afleggen tegen het BW. Wetten gaan altijd boven regels ook boven de regels van de gemeente.
"Huishoudelijk reglement" is een onjuiste omschrijving van de de APV.
De algemene plaatselijke verordening is een gemeentelijke verordening; een op gemeentelijk niveau vastgesteld algemeen verbindend voorschrift. Het is dus een wetgevende regeling op gemeentelijk niveau. De bevoegdheid van gemeenten om dergelijke voorschriften uit te vaardigen volgt uit artikel 147 lid 1 van de Gemeente wet en de Awb.
In artikel 5:42 lid 2 BW is opgenomen dat de gemeente bij APV mag afwijken van de 2-meter grens. De APV "wijkt" dus niet voor het BW. Het BW heeft de APV te respecteren. In de rechtspraak wordt dit ook telkens bevestigd.
J. van Zinderen
www.bomenrecht.nl