Mijn buren willen een boom kappen, maar ik wil dat juist niet

11 reacties

Mijn benedenburen hebben een boom in hun tuin staan en willen die (morgen al, zucht) kappen, maar ik wil dat niet, omdat deze boom privacy geeft voor mijn balkon en woonkamer en daarbij het uitzicht verfraait. De boom staat er al zo'n 20 jaar, lang voordat mijn benedenburen er kwamen wonen en ook voordat ik hier kwam wonen. De boom is niet monumentaal.

Ik heb samen met mijn buren een VVE (Modelsplitsingsreglement 2006), en volgens mij behoort de grond aan de VVE; het gebruiksrecht van de tuin is van mijn benedenburen. In mijn gemeente is voor een boom op eigen grond geen kapvergunning nodig als deze op een (privaat) perceel van minder dan 200 m2 staat (is het geval) of als de boom op minder dan 2m van een gebouw staat (is ook het geval). Hierdoor is dus geen kapvergunning nodig, maar volgens mij ben ik (mede)eigenaar van de boom!

In het kort is mijn vraag: wie is de eigenaar van de boom en mogen mijn benedenburen deze boom zonder mijn toestemming kappen? En wat kan ik doen om kap te voorkomen? En wat kan ik nog doen als de boom eenmaal gekapt is?

zaterdag 15 juni 2013