Pad gemeentegrond

2 reacties

Beste forumleden,

Graag ontvang ik jullie mening over de volgende situatie.

Hebben onze buren het recht om een pad te maken en behouden dat over gemeentegrond gaat en rakelings langs onze erfgrens (tuin) gaat?

Een jaar geleden hebben we een huis gekocht met achtertuin. De tuin grenst aan een parkje (gemeentegrond) met bomen en een grasveld. Wij hebben een laag hek en willen geen schutting omdat we juist van het uitzicht op het gemeentegroen willen genieten. Op 1 meter afstand van onze achtertuin staan struiken, geplant door de vorige eigenaar om inkijk in de winter te voorkomen. Dit hebben bijna al onze buren in de straat gedaan (planten aangebracht op gemeentegrond). Er staan ook bomen van de gemeente.

Toen we hier net kwamen wonen, bleek dat de buurman een pad had gecreëerd op de gemeentegrond tussen onze erfgrens en de struiken. Dit pad loopt van zijn tuin, langs onze tuin, naar het grasveld. De hoek van van onze tuin grenst aan het grasveld, de rest aan bomen of struiken. Zijn pad loopt dus naar onze hoek. Op deze manier kan hij de grond achter zijn tuin dicht laten groeien, hoeft hij geen hek te plaatsen, heeft hij een grotere tuin en minder inkijk.

Nu hebben we gemerkt dat we het vervelend vinden dat de buren vlak langs onze tuin lopen om hun tuin in of uit te gaan. We vinden dat we minder privacy hebben. Voor ons is de oplossing dat zij een pad vanuit hun tuin direct naar de gemeentegrond/park gebruiken. Dit pad is er al, maar zij vinden dat geen optie. Ze vinden dat wij er geen echte last van kunnen hebben en dat de voorgestelde oplossing hen veel problemen zou geven: vreemde mensen uit het park in hun tuin. Ze proberen hun oude pad juist dicht te laten groeien.

Aangezien we er niet uitkwamen, hebben we wat planten op het pad achter onze tuin geplaatst. De buurman zegt ze te gaan verwijderen.

Welke rechten hebben we?

vrijdag 18 december 2015