Reuzenboom van de achterburen
Onze achterburen zijn ongeveer 30 jaar geleden in Amerika geweest en een stek meegenomen van een boom en die achterin hun tuin geplant.
Eerst hadden wij niets in de gaten omdat in onze eigen tuin een kastanjeboom staat die het uitzicht belemmerde van wat er zich in de tuin van de achterburen afspeelde.
De boom van de achterburen bleek een soort sequoia te zijn of in ieder familie daarvan.
Op het ogenblik zal die boom zo'n 40 meter hoog zijn. Volgens deskundigen is de boom voor zijn soort nog vrij jong en kan nog wel twee keer zo hoog worden, dus zeg maar 80 meter, net zo hoog als de lokale watertoren . De reusachtige takken ruiselen flink zodat onze tuin altijd vol met rotzooi van die boom ligt. De overhangende takken kunnen wij niet afzagen omdat die te hoog hangen.
Niet alleen wij maar ook de andere buren zien die boom als een bedreiging: als die omvalt in een storm zijn de rapen echt gaar.
Diverse keren is de eigenaar er op aangesproken dat dit zo niet gaat en verzocht om de boom te rooien of in ieder geval te kortwieken. Echter: dat zou zeker tussen de 10.000 en 15.000 euro gaat kosten en dat geld had hij niet !
De gemeente weet er ook van maar die doet niets: is een private zaak volgens haar.
Wat voor actie kunnen wij nu nog ondernemen ?
Welnu, u hebt kennelijk alles ondernomen wat maar voor redelijkheid vatbaar is rest u de weg naar de rechter. Ik vindt dit een bijzondere zaak en vraag u daarom deze aan te melden voor een uitzending van de rijdende rechter. Dit kunt u doen op de home page.
Succes
Bij de rechter krijg je niks gedaan ben ik bang, zo lang de boom gezond is en geen bedreiging is voor de omgeving. Ook dingen als afstand tot de erfgrens e.d. kunt u niets mee als dat het geval zou zijn, omdat het verjaard is (boom is ouder dan 20 jaar). Het enige dat ik zou kunnen bedenken is dat de boom verwijderd zou moeten worden omdat deze niet inheems is, maar ik weet niet of dit soort bomen verboden zijn.
Het niet inheems zijn is inderdaad geen argument om de boom verwijderd te krijgen. Dan komen in Nederland misschien wel de meeste bomen voor verwijdering in aanmerking, want er zijn heel veel bomen "niet inheems".
Verwijdering kan wel gevraagd worden als de boom onrechtmatige hinder veroorzaakt of een gevaarlijke situatie oplevert. En er geen andere oplossing is.
Een gevaarlijke stuatie is niet gesteld. Wel ervaart men de boom als hinderlijk. Maar is die hinder ook onrechtmatig?
De boom kan moeilijk verweten worden zichzelf te zijn. Maar van de andere kant: wie bijvoorbeeld in een miniem stadstuintje een boom plant die gigantisch snel groeit en 80 meter hoog kan worden, zou wél eens onrechtmatige hinder kunnen veroorzaken. Anders dan als zo'n boom bijvoorbeeld in een groot park zou staan. Dus als extreme situaties zich gaan voordoen....
Van de andere kant: de boom is nu pas "slechts" 40 meter hoog, wordt gesteld. Dat is erg hoog, maar sommige, wél inheemse, populieren kunnen die hoogte ook halen. Dus erg snel zal op dit moment de onrechtmatigheid van de hinder waarschijnlijk nog niet worden aangenomen. Maar dat zal uit de feiten moeten blijken.
Misschien is dit inderdaad een interessante casus voor de Rijdende Rechter, wat hier al is voorgesteld.
Ook mijn buurman heeft enkele bomen op de erflijn staan.
Ik wil mij nu beperken tot de grote naaldboom (ca 15m) die recht voor mijn woning staat.
Slechts een voetpad scheidt deze boom van mijn voortuin.
De takken spreiden zich over het voetpad en mijn voortuin.
Takken die evenveel groene als bruine naalden hebben. Een ziekte? En gezien deze boom ten westen van mij staat, doet de wind haar best.
U kunt het wel raden. Het voetpad ligt flink bezaaid met bruine naalden. Deze worden door mijn buurman af en toe opgeruimd.
Lekker tuinieren in mijn voortuin (een hobby van mij) mag ik evenwel rustig vergeten. De bodem ligt bezaaid met bruine naalden en mijn planten zijn ermee behangen.
En ik? Tuinieren? Ik mag vooral de rommel afkomstig van buurmans naaldboom ruimen.
Leuk is anders. En dat het licht in mijn woonkamer aardig wordt getemperd, mag daar nog eend bijkomen.