Ruim 25 jaar oude berk op erfscheiding

1 reactie

Precies in het midden van de erfscheiding in de achtertuin vlakbij de achterkant van onze woning (aan de kant van onze woning met de buren rechts = zijmuur van het restaurant bouw rond 1992) staat een ruim 25 jaar oude berk; de takken van de boom hangen gedeeltelijk boven het platte dak van het restaurant.
Onze woning (wij zijn eigenaar sinds 1993) is gebouwd in 1983 (1e gevelsteen gelegd door wethouder, dit gedenkteken is ingemetseld in de voormuur van ons huis). De woningen zijn gebouwd op de plaats van een voormalige melkfabriek. In de periode sloop melkfabriek en bouw woningen werd het terrein tijdelijk gebruikt als parkeerterrein van het restaurant. Op oude foto's voor de bouw van de woningen is de toen al redelijk grote berkenboom te zien.

Volgens een bomenexpert is de berk gezond en zal niet meer groter worden, ons staat de boom ook niet in de weg, de rommel die een berkenboom met zich meebrengt, nemen wij voor lief.

De vraag is of wij nu eigenlijk eigenaar zijn van deze boom, die er dus al stond voordat het huis gebouwd was.

Zoals gezegd hebben wij geen problemen met de boom, onze buren aan de linker kant hebben eigenlijk geen last van beperkt zonlicht, maar een berk geeft nogal wat rommel bij winderig weer.

Naar onze mening zijn de buren (het restaurant) aan de rechterkant eigenaar omdat de boom er al stond voor de bouw van het huis en zij vlak voor de bouw van de woningen het restaurantgedeelte hebben uitgebreid met een muur langs de boom (we hebben heel wat puin uit de tuin moeten scheppen toen wij de woning kochten).

De boom staat precies op het gezamenlijke paadje; het achterste gedeelte van het gezamenlijke pad gebruiken wij bij de tuin afgezet met schuttingdeur, het voorste gedeelte gebruikt het restaurant voor de entree, dit is in overleg.

woensdag 31 maart 2010