schade aan riool gresbuizen door enorme wortels an boom op gemeentegrond, gemeente aansprakelijk?
Goedemorgen,
Sinds kort heb k verstoppingen in het riool, na een en ander uitgezocht te hebben, blijkt dat er enorme wortels door de gresbuizen zijn gaan lopen. De gemeente heeft de kosten voor het ontstoppen aan mij terug betaald, omdat de verstopping op gemeenteegrond bleek te zitten. Ze gaan het stuk schade op gemeentegrond herstellen.
Echter de gresbuizen zijn richting woonhuis ook beschadigd, , dit stuk sluit aan p het stuk gemeente buizen. We hebben de schade kunnen zien op de camera, ook door boomwortels.
Ik vraag me af of ik de gemeeente aansprakelijk kan stellen voor de schade en dus het herstel van het stuk riool tot aan mijn huis. Of in ieder geval deels...
In afwachting van uw antwoord..
Mvg. Wroes
Geachte Wroes,
Als de wortel de buis in is gegaan op een deel van het riool dat van de gemeente is, dan kan het goed zijn dat de gemeente aansprakelijk is voor alle schade die door die wortel is ontstaan. Is de schade het gevolg van andere wortels en is die ontstaan in uw eigen deel van het riool, dan blijft de schade voor uw rekening.
Met vriendelijke groeten,
mr. J. van Zinderen
www.bomenrecht.nl
Wroes,
Ik zou ook even mijn map met verzekeringen (woonhuisverzekering met al dan niet een opstal en tuinverzekering) er op naslaan en de kleine lettertjes vooraf even doorlezen.
Dan ga je bellen met je eigen verzekering.
In elk geval informeer je hen over de schade.
En je vraagt hoe verder te handelen.
Misschien moet je een schademeldingsformulier invullen, die "schadedatum" is van belang voor een mogelijke vergoeding.
Bij opgetreden schade gedurende een langere tijd wordt er niet zomaar uitgekeerd door je verzekering.
Bij acute schade zijn ze eerder genegen om uit te keren en maar dan wordt ook een "afschrijvingspercentage" gehanteerd.
Je hebt het over gresbuizen en niet over pvc... er zal dus wel een groot afschrijvingspercentage worden gehanteerd (om niet te zeggen afgeschreven) en dan komt het begrip "noodzakelijk onderhoud" om de hoek kijken.
De manuren (graafwerk) zullen de grootste kostenpost zijn.
Pas als je de boel openhaalt kan je zien door welke boomwortels de gresbuizen zijn beschadigd.
De rioolbuizen op particulier terrein (onderhoud en beheer) zijn een zaak van de particulier, niet van de gemeente.
Aansprakelijk stellen zal een lastige worden, wie "eist" moet bewijzen.
Heb je toevallig ook een rechtsbijstandsverzekering die het voor je kan regelen en je terzijde kan staan?
Ik ben eerlijk gezegd niet erg hoopvol over een goede afloop/compensatie.
De goedkoopste oplossing is zelf gaan spitten en misschien een by-pass van pvc-buizen aanleggen (denk om het afschot richting het gemeenteriool).
Nee, In principe ligt de grens op de erfgrens. Uw riolering is met een zogenaamde ' huisaansluiting' verbonden met het gemeentelijk riool. Het riool ( vanaf de straat) wat tot aan de erfgrens loopt is voor rekening gemeente, na de erfgrens heeft de eigenaar zijn verantwoordelijkheden. Dat betekent dat u voor de kosten opdraait. Ga aub niet een klein deel van het gres vervangen, maar vervang alles in pvc! Gres heeft als eigenschap dat wanneer het eenmaal is geraakt (of als er boven- en ondergronds werkzaamheden zijn verricht) niet goed meer aansluit. Denk aan graafwerkzaamheden. De verbindingen vormen dan zwakke schakels. Vergeet vervolgens niet het plaatsen van een inspectiestuk. Op deze manier kunt u en uw gemeente zien waar evetuele verstoppingen zich bevinden en wie uiteindelijk verantwoordelijk is. Wellicht heeft de gemeente dit al aangelegd. Vraag er anders om. Uit hun beheersysteem moet dat inzichtelijk zijn. Het inspectiestuk ligt normaliter altijd op de erfgrens.