stam van haag/ struik komt door schutting en drukt de planken eruit

1 reactie

Goeiendag allemaal,
Wij zitten met het volgende probleem. Wij hebben een tussen woning gekocht waar we sinds enkele weken in wonen. Nu wilde ik de tuin afgelopen week onder handen nemen. Daar was echt jaren niks aan gedaan net zoals het huis. De haag/ struik van de buurman was zo ver boven, tussen en onder de schutting en in onze tuin gegroeid dat er zelfs geen zonlicht meer in de woonkamer kwam. In het begin dachten wij zelfs dat hij uit onze tuin kwam met al die dikke stammen.Ik wilde niet zonder overleg met de buurman beginnen met snoeien dus ik ben langs hem gegaan met de vraag wat we eraan konden doen. De bejaarde man heb ik zelfs 2 maal op bezoek gehad met een kop thee om hier onder andere over te praten. Hij vertelde me dat de vorige bewoner niks deed aan het onderhoud en dat dit het resultaat was. Ik mocht hem snoeien tot schuttinghoogte en aan zijn kant zou hij zijn hofenier laten kijken. Eenmaal begonnen met snoeien bleek dat de struik zulke buitengewone proporties had aangenomen dat de takken door en door zaten genesteld in een wir war die je normaal alleen in de jungle tegen komt. Na een hele dag snoeien vielen er ook gaten aan zijn kant. Dit was onvermijdelijk daar het zo in elkaar zit geworteld. De stam zit door de schutting heen naar onze kant en drukt de planken over de gehele lengte eruit. Het zijn meerdere stammen van circa 8 cm doorsnee die via onze kant van de schutting weer naar zijn kant gaan. Ik heb de buurman erbij geroepen en hem het laten zien en hem gevraagd of ik hem mocht weg halen en daar zou ik dan andere voor terug zetten aan zijn kant zodat wij de stammen uit onze tuin kunnen verwijderen en de schutting kunnen herstellen. Hij wil dit echter niet want hij wil dit groen aan zijn kant laten. Hij vond het wel een rot gezicht voor ons maar dan moesten we er maar een klimop tegen aanzetten. Of een andere schutting in onze tuin ervoor. Ten eerste wil ik helemaal geen klimop en ten tweede wil ik van die stammen af aan mijn kant daar deze de hele schutting wegdrukken en zelfs een andere schutting ervoor zou binnen enkele jaren worden weggedrukt.

Mag ik nu de stam aan mijn kant van de schutting verwijderen? Hierdoor zal de struik aan zijn kant uiteindelijk ook zijn blad verliezen of zelfs doodgaan.
Hoe moet ik nu verder handelen? Tevens steekt de stam zo'n 20 cm boven de schutting uit. Het geheel staat er een jaar of 12 denk ik.

woensdag 5 februari 2014