Belasting terug betalen door teveel heffingskorting uitbetaling.

2 reacties

Hoi, ik zit hier enorm mee en omdat het me nu voor het tweede jaar overkomt, zou ik graag jullie advies willen.
Ik zit in bijstand met mijn gezin en in 2013 en 2014 heb ik gewerkt in bijstand. De gemeente wilde graag dat ik loonheffingskorting toepaste op mijn loon zodat zij minder hoefde uit te betalen. Daarna kreeg ik te maken met het UWV omdat je als invaller nou eenmaal na een aantal maanden ook je baantje weer kwijt kunt zijn. Ook hier eiste de gemeente ( ik ben er nog over gebeld) dat ik loonheffingskorting toe zou passen op mijn uitkering. ( ik kreeg daarnaast dus steeds aanvulling vanuit bijstand naar bijstand niveau omdat ik te weinig verdiende om er geheel uit te komen.)

Nu moest ik natuurlijk belasting aangifte doen en wat bleek... Ik had teveel heffingskorting ontvangen. Of ik maar even over 2013: 521 euro en over 2014: 371 euro wilde terug betalen aan de belastingdienst.

Nou stel ik de volgende dingen:
1 ik wil de gemeente hiervoor aansprakelijk stellen want hoewel de belastingdienst stelt dat ik hieraan ook belasting voordeel had, ( wat niet zo is, ik zat gewoon in bijstand) ik niet aansprakelijk ben omdat de gemeente eist dat je deze loonheffingskorting toepast.

Daarnaast als ik loonheffingskorting had terug gekregen, had ik deze ook aan ee bijstand moeten afstaan omdat ik daar dan weer geen recht op had ivm bijstand. Mag ik toch stellen dat het andersom ook zo mag werken.

2 ik kan er met mijn pet niet bij dat je als werkende gestraft wordt. Ik zit niet op mijn luie billen en leun niet achterover en vang alleen geld. Nee, ik ben actief bezig op de arbeidsmarkt om mijn positie zo te krijgen dat ik geen bijstand meer nodig heb. En daarvoor wordt ik gestraft? Ik ben nu slechter af dan dat ik niks had gedaan. Dat is toch bijhoorlijk krom denk ik zo.
Wie heeft er goed advies wat ik hiertegen kan doen?

De ombudsman liet me weten in een telefoongesprek wat ik had ( welke oriënterend was) dat in soortgelijke situatie verzoek was afgewezen. Mevrouw had op moeten letten wie er heffingskorting toepaste. Dit was met uitkeringsinstantie UWV en werk. Maar dat geld dus niet voor mij. Bijstand is de enige die naast werk toch heffingskorting mag toepassen en vroeg mij steeds dit bij werkgever neer te leggen. Heb ik in jullie ogen een kans? En zo ja, tips?

donderdag 19 november 2015