Besluit zelfstandigen Fryslan - Ik moet het inkomen van mijn toenmalig partner terugbetalen terwijl mijn inkomen nihil was: Help

0 reacties

In 2007 had ik een uitkering; op een dag viel er een brief van de gemeente op de mat dat ik door het besluit zelfstandigen fryslan (BZF) een eigen bedrijf mocht starten vanuit de uitkering. Dit heb ik toen gedaan.

Na een half jaar dat ik in deze regeling zat besloten mijn toenmalige vriendin en ik te gaan samenwonen; zij ontving studiefinanciering.
Door de uitkeringsinstantie zijn wij toen aangemerkt als 'echtpaar'.

Op een gegeven moment kregen we een brief dat er een schuld was ontstaan door de inkomsten die mijn vriendin uit haar bijbaantje had ontvangen.
Zij had deze bijbaantjes om haar studie/rijbewijs/boeken etc. te kunnen bekostigen omdat de basisbeurs van de studiefinanciering nu eenmaal niet genoeg was.

Mijn bedrijf had niet genoeg inkomsten en de inkomsten die er waren zijn op 'nihil' gesteld door de rechter.
(we zijn naar de rechter gegaan omdat we het niet eens waren dat haar inkomsten die zijn aangewend voor haar persoonlijk gewin moesten worden terugbetaald)

Uiteindelijk zijn we uitelkaar gegaan en m'n ex heeft toen draagkrachtmeting aangevraagd; ik zelf had inmiddels een volledige baan.

Het eind van het verhaaltje is dat IK alle inkomsten in mijn eentje kan terugbetalen aangezien ik de hoofdontvanger was van de uitkering.
mijn ex hoeft niets terug te betalen vanwege de genoemde draagkrachtmeting.

Is hier werkelijk niets tegen in te brengen, zoals de uitkeringsinstantie beweerd?

- ik heb niets van dat geld gebruikt
- mijn persoonlijke inkomsten zijn op nihil gesteld over die periode.

m.i. wordt dit geld nu gewoon van mij gestolen; bijna 6000 euro die ik aantoonbaar niet genoten heb!

dinsdag 2 september 2014