Hoe berekend het UWV mijn dagloon?

1 reactie

Goedendag

Ik ben op vrijdag 07-06-2013 officieel werkloos geworden.
Ik ben alle ''zaken'' gaan regelen voor mijn WW-uitkering op maandag 10-06-2013 ik ben toen ook gaan bellen om te vragen of ik mocht weten hoeveel geld ik ongeveer kon gaan verwachten, hierop kreeg ik het antwoord dat de berekening over een heel jaar voor mijn laatste maand van werkeloosheid zou zijn.
Dit wordt ook zo aangegeven op de site van UWV tijdens het aanvragen van de WW-uitkering, want ik heb zelf moeten aangeven welke werknemers ik tot een kalenderjaar terug heb gehad en ik moest de salarissen nakijken.
Ik heb op maandag 17-06-2013 een brief van jullie binnengekregen met daarin de hoogte van mijn dagloon.
Mijn dagloon komt volgens de berekeningen uit op € 45,62 met een gemiddeld aantal gewerkte uren per week van 34.
Ik was (en ben nog steeds) het hier niet mee eens dus ik ben die maandag (17-06-2013)weer meteen gaan bellen.
tijdens dit gesprek kreeg ik te horen dat het bedrag gewoon klopte, dat dit bedrag over een heel jaar was berekend.
Ik heb hier nadere informatie over gevraagd over welke afgelopen maanden precies het dagloon zou zijn uitgerekend, het antwoord van een van de medewerkers was VANAF JUNI 2012 TOT EN MET MEI 2013.
Omdat ik niet meteen al mijn papieren bij de hand had, kon ik dit ook niet goed controleren dus heb ik dit op dat moment gelaten voor wat het was.
Ik ben alle gegevens gaan verzamelen die ik nodig had om mijn bezwaar te kunnen maken en heb besloten om hier toch nog informatie over in te winnen vandaar dat ik gisteren telefonisch contact heb gehad met een van de medewerkers van het UWV.
In dit gesprek heb ik nogmaals aangegeven dat ik het niet eens ben met de hoogte van het bedrag dat is berekend voor mijn dagloon, en dat ik graag zou willen weten hoe dit bedrag dan berekend zou zijn omdat ik vind dat hier een grote fout is begaan.
Deze medewerker gaf aan dat hij mij binnen 24 uur terug zou bellen met een uitleg over het berekenen van het bedrag van mijn dagloon.

Ik heb vandaag telefonisch contact gehad met diezelfde medewerker over deze berekening, en tot mijn grote, GROTE verbazing krijg ik nu ineens een heel ander verhaal te horen.
Er is een beslissing genomen dat bij iedereen die na 1 Juni werkeloos is geworden niet wordt teruggekeken over een heel jaar, MAAR NAAR DE LAATSTE WEEK, (deze beslissing vond zelfs de medewerker van het UWV niet kunnen, en hij heeft mij meerdere malen op het hart gedrukt dat ik een bezwaarschrift in moest vullen).

Waarom krijg ik dan niet meteen te horen dat de regels per 1 Juni veranderd zijn, als ik met een van de medewerkers van UWV op 10-06-2013 en op 17-06-2013 telefonisch contact heb gehad?
Waarom staat deze nieuwe regel nergens aangegeven op de site van UWV, sterker nog hoe komt het dat ik gisteren (25-06-2013) en vandaag (26-06-2013) OP NOTA BENE DE SITE VAN HET UWV met de berekeningscalculator voor het uit te betalen ww-bedrag per vier weken, in mijn geval uit zou moeten komen rond de € 1000,00 terwijl ik nu een bedrag van € 636,00 krijg?
Ik hoop dat u begrijpt dat ik dit al echt onacceptabel vind, maar het wordt nog erger.
De week waarover mijn dagloon zou zijn berekend is de week geweest waarin ik werkloos ben geworden.
In deze week ben ik op de donderdag vrij geweest om naar een dokter te kunnen gaan en op vrijdagochtend om 06:30 kreeg ik via een SMS te horen dat ik per onmiddellijke ingang niet meer opgeroepen zou worden.
Dit betekent dus dat mijn dagloon over een niet complete werkweek is berekend, en daar moet ik het dan maar mee doen.
Ook de medewerker van het UWV waarmee ik dit allemaal heb besproken vond dit op z'n minst gezegd een hele vreemde manier van het berekenen van een dagloon.

Het kan toch niet zo zijn dat als ik (volgens de berekeningen van het UWV zelf) 14 jaar hard heb gewerkt, altijd fulltime, altijd 36 tot 40 uur in de week (ik heb dus nog nooit 34 uur in de week gewerkt), dat ik nu wordt afgerekend op mijn laatste week werk waarin ik toevallig de donderdag vrij had om naar een dokter te gaan, en de laatste dag van die week te horen kreeg dat ik niet meer terug hoefde te komen.
In het systeem dat door de UWV wordt gehanteerd is toch ook te zien dat ik in de weken daarvoor (tot een jaar terug) ook gewoon 38 tot 40 uur gewerkt heb, hoe kan het toch zijn dat als die gegevens gewoon bekend staan, dat er dan toch een beslissing genomen wordt door diegene die de berekening maakt dat de berekening gaat over die laatste halve week.
Met als gevolg dat ik nu niet met een rustig gevoel naar een baan kan gaan zoeken die echt bij me past, maar dat ik nu dus weer wordt gedwongen om welke baan dan ook maar aan te pakken, met alle gevolgen van dien want u kunt dan ook wel nagaan dat de kans veel groter is dat ik dan na enkele maanden weer een WW-uitkering moet aanvragen.
Sterker nog op deze manier heb ik niet eens tijd om een baan te zoeken want als dit echt de uiteindelijke beslissing is dan moet ik met spoed op zoek naar een andere woning want anders sta ik door deze beslissing binnenkort op straat met mijn gezin.

Om een heel erg lang verhaal kort te maken, ben ik het dus absoluut niet eens met het door de UWV berekende dagloon, en dan nog niet eens zo zeer vanwege het feit dat er nu ineens (ZONDER AANKONDIGING) niet naar het afgelopen jaar, maar naar de laatste week wordt gekeken, maar ik vind dat als hun ineens onaangekondigd een nieuwe regel toepassen dat er dan wel naar een volledige week gekeken mag worden, en niet naar een half weekje. Het feit is namelijk wel dat er door het UWV wel verder teruggekeken wordt om de aantal uren per week te kunnen berekenen.
Ik hoop van harte dat iemand mij hier meer in kan informeren.

woensdag 26 juni 2013