KA
kaka
Aantal ontvangen sterren: 1
Bekijk details

overgebleven schuld door de crisis

0 reacties

In nov 2009 kwam mijn vader te overlijden. Mijn broer, zus en ik hebben zijn boerderij geerfd. Omdat mijn vader een behoorlijke hypotheek had was het voor ons niet mogelijk om de boerderij te behouden en het stond danook al van het eerste moment aan vast dat het verkocht moest gaan worden.
Maar omdat op het moment van het overlijden van mijn vader zijn bedrijf gestaakt werd, moeten wij ca. 55 % (als ik het goed heb) van de waarde van de boerderij aan de belasting afstaan.
De taxatie gebeurde nog net voor de crisis. Ook het in handen geven van een makelaar gebeurde nog net in de goede tijd. Deze zette er een verkoopprijs op en begin 2010 kwam het spul te koop te staan.
Toen kwam de crisis... en het gevolg was dat er totaal geen interesse was. We hebben het ca. 1,5 te koop gehad en er is niet 1 bod gedaan, er is niet 1 serieuze gegadigde geweest. Zelfs niet toen wij de prijs eraf hebben gehaald en dit open lieten.

Omdat er wat moest gebeuren zijn wij nu in onderhandeling met de gemeente om het perceel op te splitsen en zo 2 bouwkavels te creeeren. De gemeente gaat hier in mee. Maar om dit te bewerkstelligen moet is de agrarische bestemming eraf en omgezet worden in woonbestemming. Hiervoor moeten een hoop kosten gemaakt worden, en ook de gemeente vraagt een vergoeding (in het kader van de 30%-regeling) van 10.000,- per kavel.

Al met al lopen de kosten hoog op (ook iedere maand ruim 2000,- kosten aan hypotheekrente, en dan is de belasting nog niet eens betaald).

Het schrijnende is nu echter dat de geschatte waarde waarvoor wij het straks kunnen gaan verkopen niet meer boven de kosten uitkomen. En dit allemaal vanwege dit rotcrisis!

Als er een restschuld is zouden wij (mijn broer, zus en ik) niet weten hoe dit opgevangen moet gaan worden. Wij kunnen dit onmogelijk betalen.

Wie heeft raad? Is het mogelijk in zo´n situatie om de belastingdienst om herziening te vragen? (zonder hier veel kosten aan uit te moeten geven, zoals bv een rechtzaak)?

vrijdag 8 februari 2013